Nieuws

Boris van der Ham maakt kennis met VIVIS: specialistische kennis voor mensen met een visuele beperking

Leestijd: 1 minuten
11 april 2022

VGN-voorzitter Boris van der Ham maakte op 7 april kennis met VIVIS, de Vereniging van instellingen voor mensen met een visuele beperking. Dit gebeurde tijdens een werkbezoek aan een locatie van Bartiméus in Doorn. Binnen VIVIS werken Bartiméus, Koninklijke Visio en de Robert Coppes Stichting samen aan de kwaliteit van hun dienstverlening.

VIVIS werkbezoek
Marjo van Welbergen van Bartiméus overhandigt Boris van der Ham enkele publicaties over slechtziendheid.

Zorg binnen VIVIS heeft specialistisch karakter

Tijdens zijn bezoek maakte Van der Ham, samen met medewerkers van het bureau van de VGN, kennis met de organisaties binnen VIVIS en met verschillende cliënten. De nadruk lag op het  specialistische karakter van de zorg voor mensen met visuele beperkingen en eventueel bijkomende beperkingen. Deze zorg wordt ook ontwikkeld binnen de bredere samenwerking Kennis over Zien.

Fablab ontwikkelde de Heartbeat 2

Marjo van Welbergen gaf, namens de expertisegroep Visueel-Verstandelijke Beperking, een presentatie over het gebruik van muziek en over brilgewenning voor mensen met een verstandelijke en visuele beperking. Ook liet het Fablab een digitale innovatie zien: de Heartbeat 2, een pennenetui met een sensor erin. Hiermee kunnen doofblinde cliënten, door de etui op te tillen, een medewerker laten merken dat ze hulp nodig hebben zonder dat die medewerker steeds in de buurt moet zijn.

Bewoners delen persoonlijke ervaringen

Tijdens de lunch sprak Boris van der Ham met drie bewoners van de locatie in Doorn over hun persoonlijke ervaringen. Daarbij kwamen ongenoegens aan de orde, zoals het verdwijnen van de receptie, maar ook successen, zoals het behoud van het winkeltje en de aanleg van een verstrooiveld. Eén van de  bewoners van de locatie in Doorn bood VGN Van der Ham nog een persoonlijk kunstwerk aan.

Bijzondere aanpassingen zoals een spraakgestuurde klok

De bewoners namen de VGN-medewerkers daarna mee naar hun woning om te laten zien welke bijzondere aanpassingen daarin nodig zijn. Zo had een van hen een spraakgestuurde klok. Ook keken ze rond bij dagbestedingslocatie De Bies. ‘Ik vond het heel bijzonder om met deze bewoners in gesprek te gaan en te horen hoe zij in het leven staan’, zei Van der Ham na afloop. ‘Ik heb weer veel geleerd vandaag.’

Vertegenwoordigers VIVIS

De organisaties binnen VIVIS werden tijden dit werkbezoek vertegenwoordigd door Julianne Meijers van Bartiméus, Margreeth Kasper de Kroon van Visio en Marian van Heerebeek van de Robert Coppes Stichting.

Meer informatie

In Markant verscheen een artikel over de inzet van ervaringsdeskundigen binnen de Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: