Nieuws

Bouwkosten stijgen

26 februari 2016

Na een eerdere periode van meevallende prijzen voor bouwprojecten, zijn in 2015 de kosten opnieuw gestegen. De prijsstijging van 2% blijkt uit de nieuwe indexcijfers, die door Adviescentrum voor Zorghuisvesting zijn gepubliceerd.
 

De berekening van de zorgbouwindex, is uitgevoerd door het Bureau Documentatie Bouwwezen. Daarbij wordt rekening gehouden met de specifieke bouwtypes in de zorg, zoals het onderscheid tussen cure en care. De nieuwe cijfers zijn enerzijds van belang bij het ramen van de kosten van nieuw te starten projecten, en anderzijds bij in uitvoering zijnde projecten, waar een prijsindex is afgesproken.

De prijsstijging van 2015 is niet onverwacht. Deze trend sluit aan bij het algemeen herstel van de bouwmarkt. Zo groeide de bouwproductie met 4,5%, vooral in de woningbouw. Ook wat betreft de werkgelegenheid is de bouw nu de grootste groeier. Voor de gezondheidszorg geldt dat de bouwproductie de laatste jaren relatief scherp was gedaald. Zowel de bezuinigingen van de overheid als de kritische houding van de banken hebben geleid tot minder projecten.

Frits Mul
Frits Mul Senior beleidsadviseur

Deze pagina is een onderdeel van: