Nieuws

Cliënten Odion in gesprek met Tweede Kamerlid Otwin van Dijk

03 juli 2013

Op maandag 1 juli kwam Otwin van Dijk op bezoek bij cliënten van Odion om te praten over de bezuinigingen in de zorg. ‘Goed dat u niet achter een bureau blijft zitten, maar dat u ziet wat de mensen echt nodig hebben’, vertelde Ilja. De heer van Dijk kwam bij haar thuis om samen in gesprek te gaan. Welke ondersteuning kan Ilja echt niet missen en welke zorg zou misschien efficiënter kunnen?

De heer van Dijk is Tweede Kamerlid van de PvdA en houdt ‘pizzasessies’ in het land om te praten over de zorg. Deze dag ontmoette hij cliënten van Odion in Zaandam. Samen met wethouder mevrouw Corrie Noom van de gemeente Zaanstad startte hij het bezoek door in gesprek te gaan met een groep cliënten van Odion. Zij hadden zich goed voorbereid en hadden voorstellen mee van vele Odion locaties. Met een film, een moodboard en een hele lijst ideeën presenteerden de cliënten hun meningen over het goedkoper maken van de zorg, maar ook hun zorgen. De heer van Dijk noemde het een ‘stoere aanpak’! ‘Wat jullie hier doen is beter dan in de Tweede Kamer; kijken naar de oplossingen en niet alleen zeggen wat er niet meer kan’, aldus de heer van Dijk.

De verschillende oplossingen waren voor de één juist een mogelijkheid, zoals het inzetten van een achterwachtfunctie in plaats van een slaapdienst. Terwijl een andere cliënt emotioneel werd bij de gedachte dat er geen slaapdienst meer zou zijn. De heer van Dijk bevestigde ook dat goede professionele zorg moet blijven afgestemd op het individu.

Na een bezoek aan dagactiviteiten centrum Het Darwinpark, werd de middag afgesloten bij Ilja thuis. Ilja woont zelfstandig samen met haar vriend Peter en ontvangt twee keer per week ondersteuning van Begeleid Zelfstandig Wonen van Odion. ‘Als je een beperking hebt wordt er niet altijd goed naar je geluisterd. Ik ben dan ook heel blij dat ik nu de kans krijg om te zeggen wat ik écht nodig heb’, aldus Ilja.