Cliënten Odion naar politiek Den Haag

Donderdag 17 januari ontvangt PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk zeven cliënten van Odion in Den Haag. De cliënten gaan met hem in gesprek over de bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer. Ook overhandigen zij 1.200 handtekeningen. Vervoersbedrijf Connexxion sponsort de rit naar Den Haag.

Het kabinet is van plan flink te bezuinigen op het cliëntenvervoer van en naar dagbesteding. Om dit te stoppen, is de VGN afgelopen zomer naar de rechter gestapt. VGN-directeur Schirmbeck zei daar eerder over: “Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro. De vergoedingen voor dit vervoer aan onze leden worden meer dan gehalveerd en zijn niet meer kostendekkend. Het gevolg is dat het vervoer moet stoppen, waardoor cliënten in een volstrekt isolement terechtkomen”. Helaas heeft de VGN de zaak niet gewonnen.

Actie
Sinds de bekendmaking van de bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer, zijn Odion-cliënten bezig om deze actie voor te bereiden. Om aandacht te vragen voor dit probleem, hebben zij brieven verstuurd naar de verschillende gemeenten en handtekeningen verzameld.
 
De cliënten geven aan dat zij bang zijn voor de gevolgen van de vervoersbezuinigingen. Er zal onvoldoende geld zijn om mensen nog naar de dagbesteding te kunnen vervoeren. Deze maatregel treft vele gehandicapten. Zij worden ernstig beperkt in hun keuzevrijheid.

Oplossingen aandragen
Cliënten weten dat zij óók moeten bezuinigen en zijn bereid om samen te kijken naar oplossingen. Zij zien mogelijkheden om het vervoer efficiënter te maken en willen dat de bezuiniging niet in één keer wordt doorgevoerd maar dat deze verspreid wordt over enkele jaren. Deze ideeën en hun angst willen zij donderdag gaan delen met de heer Otwin van Dijk.