Nieuws

CZ Zorgprijs voor emotiedetector van Mentech Innovation

22 november 2018

De door Mentech Innovation, Severinus en Fontys Hogeschool gezamenlijk ontwikkelde applicatie ‘Rosa’ heeft de CZ Zorgprijs 2018 gewonnen. Met zijn collega-juryleden koos VGN-directeur Frank Bluiminck uit vijftig inzendingen voor deze applicatie, die door sensormetingen en gedragsmodellen de spanningsopbouw bij een cliënt kan bepalen. Aan de prijs is een bedrag van € 25.000 verbonden.

Kijk op emotie

Dankzij deze toepassing wordt het mogelijk om emoties (beter) te herkennen bij mensen met een (verstandelijke) beperking en geringe mogelijkheden om verbaal te communiceren. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op de behoefte van deze cliënten. Meer inzicht in de emotie draagt er bovendien aan bij dat deze doelgroep zich gelukkiger gaat voelen. Met name de onverwachte combinatie van een innovatieve toepassing die direct impact heeft op de zorgrelatie viel in de smaak bij de jury, die verder te spreken was over de mate waarin deze innovatie techniek en verbetering van kwaliteit van leven met elkaar verbindt.

Zilver en Brons

De tweede prijs van € 10.000 ging naar Amerpoort met de ‘lancering van de Rouwkubus’, een hulpmiddel dat kan worden ingezet bij mensen met een (verstandelijke) beperking die te maken krijgen met verlies en rouwverwerking van dierbaren. Stichting Humanitas DMH/Innovatie won met een Kookapp, die mensen met een beperking leert hoe zij zelfstandig kunnen koken. Deze app - goed voor € 5.000 - levert instructies van boodschappenlijst tot bereiding via stap-voor-stap recepten.

‘Zelf keuzes maken, maar niet alleen’ was het thema waarmee innovators werden gestimuleerd om hun creatieve ideeën en oplossingen te delen. De inzendingen moesten bijdragen aan een beter welbevinden van mensen met een beperking.

In het decembernummer van Markant verschijnt een uitgebreide reportage over de toepassing van deze sensortechnologie bij Severinus bij mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: