Dit innovatielab helpt organisaties op weg naar rookvrije zorg

De zorgsector staat voor een grote uitdaging: in het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat de gehele zorgsector in 2030 volledig rookvrij moet zijn, maar de weg hiernaartoe heeft een aantal uitdagingen voor de praktijk. Dit vraagt om innovatieve ideeën die duurzame verandering teweegbrengen. Om deze ideeën samen te ontwikkelen, komt er een experimenteertraject waar leden binnen organisaties nieuwe kennis en oplossingen kunnen uitproberen en implementeren in hun eigen praktijk. ActiZ en VGN ondersteunen bij deze innovaties.

Samen Rookvrij

Wat is het innovatielab rookvrije zorg?

Het creëren van een experimenteerplek die beweging genereert in rookvrije zorg; waar leden met elkaar nieuwe kennis en oplossingen ontwikkelen en toepassen in hun eigen praktijk. Denk hierbij aan uitdagingen in bieden van therapeutisch sigaretje, peukenafval in omgeving, raakvlakken met duurzaamheid of positieve gezondheid, hoe omgaan met cliënt-verplaatsingen van/naar rookplekken etc.

Wat zijn de voorwaarden om deel te nemen?

  • Aanwezigheid van vertegenwoordiger(s) vanuit de zorgorganisatie op twee gezamenlijke (inspiratie)bijeenkomsten.​
  • Werkgroep op locatie van de zorgorganisatie waar innovatie toepast wordt. De vertegenwoordiger is aanjager en aanspreekpunt binnen eigen organisatie en heeft 4 uur per maand tijd voor deze rol.​

Wat bieden ActiZ en VGN?

ActiZ en VGN organiseren de bijeenkomsten en ondersteunen in kennisdeling, begeleiding, inspiratie en advies (op maat) voor deelnemende zorgorganisaties om innovatie te helpen doen slagen.

Programma

Innovatielab Rookvrij dag 1 (Utrecht)
dinsdag 4 juni 2024 10.00-16.00 uur


Innovatielab Rookvrij dag 2 (Utrecht)
dinsdag 1 oktober 2024 10.00-16.00 uur

Zo doe je mee

Wil jij meedoen met dit innovatielab? Meld je dan via onderstaande formulier aan voor 27 april, dan wordt je inzending in de week erop meegenomen tijdens de selectie van de teams. 

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de aanjagers rookvrije zorg: Suzanne Mol en Tjerk Jonker. Om op de hoogte te blijven van bijeenkomsten, middelen en nieuws met betrekking tot rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg, abonneer je op de nieuwsbrief.

Deze pagina is een onderdeel van