Nieuws

Veel herkenning tijdens netwerkbijeenkomst Samen Rookvrij

29 juni 2023

Bij een netwerkbijeenkomst van VGN en ActiZ wisselden tientallen betrokken managers, zorgprofessionals en beleidsmedewerkers hun ervaringen uit over rookvrije zorg. Iedereen heeft immers recht op een veilige, gezonde en rookvrije woon-, werk- en leefomgeving. Maar hoe kan je dit het beste organiseren binnen de langdurige zorg?

Mensen in het publiek kijken naar iemand met microfoon die spreekt

We hebben borden opgehangen waarop staat dat Cordaan rookvrij is, maar in de ideale situatie heb ik die niet meer. Net zoals we geen borden hebben waarop staat dat we geen alcohol drinken of drugs doen: dat zou vanzelfsprekend moeten zijn.

Max Polak - manager Duurzame Inzetbaarheid bij Cordaan

Ervaringen en dilemma's uitwisselen

Op 22 juni 2023 troffen medewerkers uit de ouderen- en gehandicaptenzorg elkaar op een bijeenkomst, georganiseerd door Tjerk Jonker en Suzanne Mol (aanjagers Samen Rookvrij). Ervaringen delen stond centraal: wat werkt wel om een organisatie rookvrij te maken en houden? Wat niet? En wat betekent ‘rookvrij zijn’ eigenlijk voor jouw organisatie?

Onder de aanwezigen waren medewerkers van organisaties die al helemaal rookvrij zijn, maar ook die juist nog helemaal aan het begin staan van het proces. Suzanne Mol: ‘Ik merk dat mensen het ontzettend waardevol vinden om ervaringen uit te wisselen. Ze herkennen elkaars dilemma’s, hoe verschillend organisaties ook kunnen zijn.’

Een proces van de lange adem

De bijeenkomst vond plaats bij zorgaanbieder Cordaan in Amsterdam, waar het uitgangspunt is dat er niet gerookt wordt in en om gebouwen. Max Polak (manager Duurzame Inzetbaarheid bij Cordaan) is degene die deze beweging binnen de organisatie aanjaagt. Zodra hij begint te vertellen over zijn proces, gaan er handen in de zaal omhoog, vooral van mensen die vergelijkbare ervaringen willen delen. Uiteindelijk wil iedereen hetzelfde: mensen beschermen tegen tabaksrook en elkaar helpen om gezonde keuzes te maken. Polak's laatste tip aan de aanwezigen: ‘Rookvrij worden is een proces van de lange adem. Blijf vooral doorgaan, het zal alleen maar beter worden.’

Verschillende fases vragen om verschillend beleid

In groepjes gingen deelnemers in gesprek over één van de vier stappen die je als organisatie doorloopt tijdens de beweging naar rookvrij. Dit sluit aan bij het Stappenplan Rookvrije Zorg: een hulpmiddel waarmee je naar de juiste tools en praktijkvoorbeelden wordt geleid, voor de fase waarin jij zelf zit. Dit stappenplan is speciaal voor de langdurige zorg ontwikkeld en werd tijdens de netwerkbijeenkomst gelanceerd. 

De tekst gaat door onder de foto.

groepje mensen zit in een rondje op stoelen
Groepje deelnemers aan de slag met rookvrije zorg
Max Polak staat voor een presentatiescherm
Max Polak presenteert over rookvrije zorg bij Cordaan

Ideeënwedstrijd

De netwerkbijeenkomst vormde ten slotte ook het startsein voor een ideeënwedstrijd waarin zorgorganisaties uit de VVT en gehandicaptenzorg worden uitgedaagd om creatieve, vernieuwende en onderscheidende plannen te delen. Lees hier meer informatie hierover!

Volgende bijeenkomst in oktober

De volgende netwerkbijeenkomst vindt plaats op 10 oktober 2023. Noteer het alvast in de agenda! 

Meer informatie

Lees meer over rookvrije (gehandicapten)zorg via vgn.nl/rookvrij. Vragen? Neem dan contact op met Tjerk Jonker, t.jonker@actiz.nl of Suzanne Mol, s.mol@actiz.nl 

aanjager rookvrije zorg presenteren
De aanjagers Samen Rookvrij tijdens de netwerkbijeenkomst op 22 juni

Nieuwsbrief rookvrij

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom een rookvrije gehandicaptenzorg. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: