Nieuws

Samen Rookvrij lanceert het Stappenplan voor een effectief rookvrijbeleid

29 juni 2023

Iedereen heeft recht op een veilige, gezonde en rookvrije woon-, werk- en leefomgeving. Daarom heeft Samen Rookvrij een 4-stappenplan gelanceerd om organisaties handvatten te bieden om rookvrij te worden. Bij elke stap krijg je een duidelijk overzicht met generieke tools en praktijkvoorbeelden, een toolkit om geleidelijk maar gericht te werken naar een rookvrije organisatie.

tekst Samen Rookvrij ouderen- en gehandicaptenzorg Actiz en VGN met in beeld logo zwart vinkje op blauwe achtergrond

Vier duidelijke stappen met bijbehorende verhalen en tools

Het stappenplan bestaat uit vier duidelijke stappen die je direct in de praktijk kunt toepassen. Het voorziet je van waardevolle richtlijnen en concrete voorbeelden van andere organisaties, waardoor je kunt leren van hun ervaringen. Ook zul je direct bruikbare handreikingen vinden om jouw eigen rookvrijbeleid vorm te geven en te implementeren.

Stap 1: Opdracht formuleren

Leg de projectopdracht duidelijk vast. Betrek de directie bij het rookvrijbeleid, zodat zij begrijpen waarom dit nodig is en welke stappen er genomen moeten worden.

Stap 2: Opstellen rookvrij beleid

Met ons Stappenplan helpen we je bij het opstellen van een rookvrij beleid. Daarbij is het van belang om goed inzicht te hebben in de wensen en behoeften van medewerkers, cliënten en bezoekers.

Stap 3: Invoeren rookvrij beleid

Zodra het beleid is opgesteld, is het tijd om het in de praktijk te brengen. Belangrijk is om eerst met de directie om de tafel te gaan zitten en de opdracht te verduidelijken, af te bakenen en de randvoorwaarden te bespreken.

Stap 4: Evaluatie en borging

Een goed rookvrijbeleid blijft niet statisch. Met regelmatige evaluaties en verbeteringen zorgen we ervoor dat het beleid effectief blijft en positieve resultaten oplevert.

Meer informatie

Lees meer over rookvrije (gehandicapten)zorg via vgn.nl/rookvrij. Vragen? Neem dan contact op met Tjerk Jonker, t.jonker@actiz.nl of Suzanne Mol, s.mol@actiz.nl 

  Nieuwsbrief rookvrij

  Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom een rookvrije gehandicaptenzorg. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief rookvrij.

  Noortje Smit lachend
  Wil je meer weten?
  Neem contact op met Noortje Smit

  Deze pagina is een onderdeel van: