Doe mee aan de gedragscampagne Zorg voor Energie 2025
Van 6 t/m 10 oktober vindt de vierde editie van de campagneweek Zorg voor Energie plaats. Een week lang staat minder energieverspilling en meer kostenbesparing op de werkvloer in de zorg centraal. Met de campagnematerialen kun je in je organisatie aandacht vragen voor de mogelijkheden om zelf energie te besparen. De campagneweek wordt gefaciliteerd door Expertisecentrum Verduurzaming Zorg (EVZ) en Milieu Platform Zorg. Zij zorgen voor de materialen en brede aandacht voor de campagneweek. Ook gehandicaptenzorgorganisaties kunnen gratis deelnemen aan deze campagne!

Meld je aan via de aanmeldbutton onderaan deze pagina.
Campagneweek 6 t/m 10 oktober 2025: doe mee
Deelnemers ontvangen gratis toegang tot een gratis online campagnetoolkit – vol actiematerialen, bespaartips en draaiboek – en voor nieuwe deelnemers is er ook een campagnevlag. De campagnematerialen kun je inzetten en vertalen naar een actieweek op maat. Zo bespaar je als zorgorganisatie met de stijgende energieprijzen snel geld. De medewerkers thuis ook.
Zorg voor Energie: bewustwording en betrokkenheid
Steeds meer zorgorganisaties werken met de CO2-routekaart naar fossielvrij en energiezuinig vastgoed. De campagne zorgt voor blijvende betrokkenheid van álle zorgmedewerkers.
De discussie over 2 graden minder stoken is veel gevoerd. Waar een grote groep zorgorganisaties 12% op aardgas bespaarden, zagen anderen er geen nut in. De weerstand ligt vaak niet bij cliënten, maar eerder bij de zorgprofessionals. Deze campagne Zorg voor Energie speelt hierop in en stimuleert positieve actie op een enthousiasmerende manier.
Wat krijg je als deelnemende organisatie?
- bespaartips (voor werk en thuis, invulbaar met eigen logo en tips)
- challenges & quizzen (puzzels, feiten & fabels quiz, kletspot)
- beeldmateriaal & animaties
- draaiboek vol inspirerende suggesties
- campagnevlag voor nieuwe deelnemers (duurzaam detail: gemaakt van gerecyclede PET-flessen)
Meer over duurzaamheid in de gehandicaptenzorg
De gehandicaptenzorg werkt aan duurzame, klimaatvriendelijke zorg die bijdraagt aan gezondheid, kwaliteit van leven en werkplezier.
De zorg heeft een impact van 7% op de nationale CO₂-voetafdruk, en dat veroorzaakt steeds meer zorgvragen. Die paradox willen we doorbreken. Daarom heeft de VGN de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend en hier een uitvoeringsplan op maat voor gemaakt, waarmee we inzetten op gezondheidsbevordering, bewustwording en CO₂-reductie. Zo dragen we bij aan de doelen van Visie 2030 en aan een inclusieve, leefbare toekomst voor iedereen.
Lees hier al het laatste nieuws over duurzaamheid in de gehandicaptenzorg.