Doofblindheid vaak onopgemerkt

Doofblindheid onder mensen met een verstandelijke beperking blijft vaak onopgemerkt, met gedragsproblemen als mogelijk gevolg. Kentalis traint daarom mensen die werken bij organisaties als ’s Heeren Loo, die mensen met een verstandelijke beperking ondersteunen. Een reportage hierover verschijnt in het decembernummer van Markant.

‘Er is veel verborgen doofblinheid’, zegt Trees van Nunen van het kenniscentrum Doofblindheid van Kentalis in deze reportage. ‘Men denkt altijd dat je voor de diagnose honderd procent doof en honderd procent blind moet zijn. Maar mensen die heel slechtziend en slechthorend zijn, vallen ook onder de categorie.’

Onderdompeling
Een medewerker van dit kenniscentrum gaf een deskundigheidstraining aan een team dat werkt op Westerhonk, een locatie van ’s Heeren Loo in Monster. Een onderdompelingscursus maakte er deel van uit: begeleiders ervaren zelf hoe het is om doofblind te zijn. Ze krijgen ook een videotraining en coaching.

‘Onze bewoners hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt’, zegt Ingrid Heijmans van Westerhonk. ‘Ze tonen veel minder schrik- en afweerreactie, automutilatie en probleemgedrag.’ 

Strandwandelingen
In de reportage maken we kennis met Joke Ros, een vrouw die vroeger uit onmacht met haar tanden de kalk van de muren schraapte. Nu geniet ze van het bezoek van haar zus die haar haar komt borstelen en haar vingers masseert.

 Een andere bewoner is Adrie van Baarle. Vroeger sleet hij zijn dagen staand tegen de muur. Nu maakt hij lange strandwandelingen met zijn begeleidster. Ingrid Heijmans vermoedt dat hij hoort tot de kleine groep mensen die van oorsprong eigenlijk niet verstandelijk beperkt waren, maar door hun doofblindheid een ontwikkelingsachterstand hebben opgelopen. ‘Hij begrijpt meer dan andere bewoners’, zegt ze.

Andere onderwerpen in dit nummer van Markant:
- Een interview met CDA-wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam over de transitie
- Jet Isarin, winnares Gehandicaptenzorgprijs 2014, over taalstoornissen
- Hoe je empatischer wordt door te gamen: De wereld van EMPA 

Ga voor alle artikelen uit het nummer naar: www.tijdschriftmarkant.nl

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Johan de Koning
Telefoonnummer
06-53358421
Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van