Nieuws

Eerste leernetwerkbijeenkomst Ouderen in het Vizier veelbelovend

17 oktober 2017

‘Hoe kun je de ouder wordende cliënt op een goede manier ondersteunen?’ Deze vraag stond op 12 oktober centraal tijdens de eerste leernetwerkbijeenkomst van Ouderen in het Vizier, een deelproject van Gewoon Bijzonder. De komende tijd gaan 12 organisaties aan de slag met dit vraagstuk.

Zorgaanbieders Aveleijn, Cordaan, De Trans, De Zijlen, Dichterbij, Humanitas DMH, Ipse de Bruggen, Philadelphia, Severinus, ’s Heeren Loo, Sherpa en Van Boeijen gaan aan de slag met het vraagstuk. De plannen bij de deelnemers zijn veelomvattend, toch wordt er in de uitvoering kleinschalig gedacht. Zo concentreert elke deelnemende aanbieder zich het komende jaar op één specifiek deelvraagstuk. Daarbij is er begeleiding van een coach en er wordt gewerkt aan de hand van drie hulpvragen, die betrekking hebben op het doel binnen een jaar, de haalbaarheid van de gewenste verandering en de kwaliteit van het team dat het doel wil gaan realiseren.  

Leerzaam

Voor het begin van de eerste leernetwerkbijeenkomst hadden de deelnemende organisaties een aantal aandachtspunten benoemd, zoals ouderenbeleid en visie, screening van gezondheid, palliatieve zorg, werk en dagbesteding en sociaal netwerk. De eerste bijeenkomst was een aftrap, waarbij de eerste ervaringen konden worden uitgewisseld. Dat bleek leerzaam en het stimuleerde de wens om later bij elkaar op bezoek te gaan.

Leidraad

Er werd ook een leidraad met de titel ‘Oud en gelukkig’ gepresenteerd, een bundeling van bruikbare kennisproducten die zowel offline als online zijn te gebruiken in de ondersteuning van de ouder wordende cliënt. Er klonk enthousiasme over de bruikbaarheid van de leidraad, die toch ook nog aanvullingen en verbeteringen zal ondergaan.

Meedenkers

Naast de twaalf organisaties die al deelnemen is er plek voor nog dertig andere deelnemers. Zij kunnen op de achtergrond de ontwikkelingen volgen. Deze ‘buitenring’ wordt uitgenodigd voor de volgende leernetwerkbijeenkomsten, waar zij inspiratie kunnen opdoen voor hun eigen organisatie. Aanmelden voor de buitenring kan via deze link.

Drie fasen

Ouderen in het Vizier is de eerste van vier deelprojecten van Gewoon Bijzonder waarin de ondersteuning van een bepaalde doelgroep centraal staat. Elk deelproject kent drie fasen. In de onderzoeksfase wordt de bestaande ondersteuning onderzocht. Bijvoorbeeld door de bekijken welke informatiebronnen begeleiders gebruiken en welke kennisbehoefte er is op het gebied van begeleiding. Er volgen deelprojecten voor mensen met Ernstig Meervoudige Beperkingen, met Licht Verstandelijke Beperkingen en problematisch middelengebruik. In de tweede fase ontstaat een leidraad die verschillende kennisproducten bundelt en in de derde fase start een leernetwerk rond het thema. 

Lees ook:

Onderzoeksrapport

Leidraad Oud en Gelukkig

Fotowedstrijd Ouderen in het Vizier

Buitenring Leernetwerk

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven