Nieuws

Elf inzendingen in race voor Gehandicaptenzorgprijs

07 juni 2016

De jury van de Gehandicaptenzorgprijs heeft elf inzendingen geselecteerd die in aanmerking kunnen komen voor de Gehandicaptenzorgprijs 2016.

De volgende inzendingen staan op de shortlist (in willekeurige volgorde):

 • De GetGrip emotie-app van Marion Jongerius en Ilse van Assen van Stichting Zuidwester. De GetGrip is een app met het doel dat de gebruiker grip krijgt over eigen emoties.

 • Het boek ’12,5 jaar de Biltse Grift’, in dit boek wordt bekendheid gegeven aan de manier van werken op de Biltse Grift, een trainingshuis voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Door cliënten meer eigen verantwoordelijkheid te geven krijgen zij meer zelfvertrouwen en ervaren zij meer eigen regie.

 

 • ‘Levenslef’ van Majorie Veneman van MEE Veluwe. Trainingsboek voor cliënten en professionals en een spel om bewust te worden van de mogelijkheden van een groeimindset.

 • De app ‘lief en lijf’ van Nicole Jansen van Middin. Seksuele voorlichting voor jongeren met een Licht verstandelijke beperking door middel van een app.

 • Voorlezen-plus van Nelleke boer en Carla Wikkerman van Raamwerk en CCE.  Een methode waarbij het gaat om méér dan gewoon voorlezen, namelijk het voorlezen van een persoonlijk verhaal, gemaakt op maat van de luisteraar en met toevoeging van zintuiglijke prikkels. Voor mensen met EMB en mensen met VG en dementie.

 • Crowdingtraining voor kinderen met een visuele beperking van Nienke Boonstra van Bartiméus. Een training die zich specifiek richt op het verminderen van crowding, een probleem war bijna de helft van de kinderen met een visuele beperking last van heeft.

 • Boek en cursussen ‘gezegd of gezwegen’ van Marianne Heestermans van Dichterbij. In dit boek en deze cursussen staat diagnostiek bij seksueel misbruik van en door mensen met een verstandelijke beperking centraal.

 • (leer)boek ‘Pubers laten van zich horen’ van Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos Dijkslag van Amerpoort. Dit boek geeft een eerste inzicht in de puberteit van mensen met een ernstige meervoudige beperking.

 • Serious game ‘Stop nu met pesten’ van Paula Sterkenburg van Bartiméus. De serious game is speciaal ontwikkeld voor ouders, begeleiders en leerkrachten die kinderen en volwassenen met een beperking willen ondersteunen bij het omgaan met pestgedrag.

 • E-learning ‘Ondersteunen bij seksualiteit: heel gewoon!’ van Doret van Lith van Dichterbij. E-learning voor begeleiders. Biedt handvatten en achtergrondinformatie bij het aangaan van het gesprek over seksualiteit met cliënten.

 • Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg van Kelly Bax van InteraktContour. Actieve ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Biedt basisinformatie over niet-aangeboren hersenletsel voor (aankomende) wijkprofessionals en studenten in de zorg en hulpverlening.

De jury heeft van alle elf shortlist-kandidaten aanvullende documentatie opgevraagd. Op basis daarvan selecteert ze de drie genomineerden die in september bekend worden gemaakt.

De Gehandicaptenzorgprijs 2016 wordt uitgereikt tijdens de Kennismarkt op 2 november in Ede.