Nieuws

Energiestrijd Zorghuizen

06 oktober 2020

Urgenda organiseert, volledig corona-proof, vanaf half december tijdens de drie wintermaanden de landelijke Energiestrijd Zorghuizen.

Sinds 2013 organiseert Urgenda al de Energiestrijd voor zorghuizen. In één winterseizoen bespaart een zorgorganisatie dan 10 tot 15% energie, zonder dat ze investeringen hoeft te doen. De besparing is vaak blijvend en met het uitgespaarde geld kunnen eventueel andere maatregelen genomen worden, zoals het plaatsen van ledlampen of andere energiebesparende maatregelen die wel een (kleine) investering vergen. Het jaar daarop is de energierekening nog lager. En de uitstoot dus ook.

De Energiestrijd is één van de maatregelen in het 54-puntenplan waarmee Urgenda de Nederlandse overheid helpt om op korte termijn zoveel mogelijk CO2 te reduceren, zoals is geëist door de Hoge Raad.

Meedoen kost als investering €4000,- maar de eerste 40 deelnemers krijgen een voucher van €2500. Per saldo kost het u dan €1500, met het idee dat zich dat eenvoudig terugverdient. Technici van Urgenda komen in de instelling kijken waar besparingen te halen zijn (een soort nulmeting). Gemiddelde besparing is zo’n 10.000 euro in drie maanden. Zonder enige investering, puur door gedrag, bewustwording en een technische schouw. En de besparing is grotendeels structureel.

Het wedstrijdelement zit in twee aspecten: een wedstrijd met jezelf om meer te besparen én een wedstrijd met andere deelnemers om te kijken wie relatief gezien de beste resultaten scoort.

Voor meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=KSzRel1EFBQ (een filmpje van één minuut) en de site van Urgenda: www.energiestrijd.nl en de uitgebreide informatie in het boekje in bijlage.

Ook mee doen of interesse? Laat het Urgenda snel weten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ilse van den Dungen (Urgenda) 06-44488101.

 

Frits Mul
Frits Mul Senior beleidsadviseur

Deze pagina is een onderdeel van: