Nieuws

Fizi: geldtekort remt duurzaamheidsbeleid

24 januari 2022

Een derde van de zorginstellingen heeft een duurzaamheidsbeleid en/of heeft de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 ondertekend. “De goede weg is ingeslagen, maar er is ruimte voor verbetering”, concludeert de vereniging Fizi na een enquête onder negenhonderd zorgprofessionals. De financiën zijn het grootste struikelblok.

munten

De financials zijn zelf matig tevreden over de vorderingen op het gebied van duurzaamheid. Zij geven hun eigen organisatie gemiddeld een 6,2. De ggz-sector meent dat ze wel een ruime voldoende scoort met een 7,1.
Rond 85 procent van de zorgfinancials verwacht de komende vijf jaar meer te investeren in duurzaamheid dan in de afgelopen vijf jaar. Opvallend, omdat slechts een klein deel van de respondenten zegt daar voldoende geld voor te hebben.

Financiering is belemmering

Van de financials ziet 60% financiering als grootste belemmering om grotere stappen te maken op het gebied van duurzaamheid. Ze denken dat wellicht extra investeringsruimte kan worden gemaakt door te besparen op andere uitgaven binnen hun organisatie of door de investeringen voor duurzaamheid aan de orde te stellen tijdens de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars.
Er liggen ook andere belemmeringen. Zorgfinancials noemen “te weinig interne capaciteit” (44 procent van de respondenten) en “te weinig capaciteit bij bouwers en installateurs” (39 procent ziet dat als probleem). Het aandeel zorginstellingen dat geen duurzaamheidsbeleid heeft, is de afgelopen drie jaar sterk gedaald: van 54 naar 24 procent.

Welzijn van medewerkers

“Het is positief dat duurzaamheid steeds hoger op de (investerings)agenda komt te staan bij zorginstellingen, maar duurzaamheid gaat verder dan ‘Paris-Proof’-vastgoed”, zegt Fizi-voorzitter Jorrit Wigchert. “Het gaat ook over gezondheid en welzijn van medewerkers. Het is zorgelijk dat zorgfinancials financiering als de grootste struikelblok voor de duurzaamheidsdoelstellingen moeten ervaren.”

Green Deal

Daan van Houtum, adviseur van adviesbureau Finance Ideas die de resultaten van de enquête analyseerde, ziet dit jaar nieuwe kansen: “De huidige Green Deal Duurzame Zorg 2.0 loopt in oktober af. Dit biedt momentum om aan te sluiten bij de nieuwe Green Deal, die momenteel wordt voorbereid.” Belangrijke vervolgstap voor instellingen ligt in het meetbaar en inzichtelijk maken van de voortgang op duurzaamheid, aldus Van Houtum.

 

Frits Mul
Frits Mul Senior beleidsadviseur

Deze pagina is een onderdeel van: