Nieuws

Frank Bluiminck bij EenVandaag over verruiming bezoekregeling

Leestijd: 1 minuten
27 mei 2020

VGN directeur Frank Bluiminck gaf woensdag 27 mei samen met zorgorganisatie 's Heeren Loo via radio en tv uitleg over de betekenis en uitwerking van de verruimde bezoekregeling in de gehandicaptenzorg.

mannen en vrouwen filmen robot

Er is sprake van versoepeling, maar knuffelen is er nog nauwelijks bij. In de uitzendingen via radio 1 en NPO1 kwam aan bod dat er geleidelijk wat lucht in het bezoek komt, maar dat de pijn van het uitblijven van bezoek op veel locaties nog goed voelbaar is. VGN-directeur Frank Bluiminck herkende de pijn en de emotie op de plekken waar het weerzien mogelijk werd. “Ik ben heel blij dat we in de fase van het verruimen zijn gekomen. We zullen het vaker gaan zien. Maar versoepeling moet wel zorgvuldig, het is maatwerk. Er is voor alle betrokkenen nu een routekaart van VWS en een handreiking van ons. Dat gaat geleidelijk voor nog meer lucht zorgen.”

Directeur Bas Jansen van de ’s Heeren Loo vestiging Groot Schuylenburg in Apeldoorn vertelde bij EenVandaag hoe er op het woonzorgpark en de naastgelegen woningen weer voorzichtig bezoek mogelijk is. “Maar voor heel kwetsbare cliënten gebeurt dat voorlopig nog met een raam tussen cliënt en bewoner in. Groepen in zorginstellingen worden gezien als een gezin. Daarbinnen is het nagenoeg onmogelijk om de anderhalve meter aan te houden.”

De moeder van twee kinderen met een beperking die in de uitzendingen aan het woord kwam toonde begrip. “Ik begrijp het, maar mijn moederhart wil anders. Het blijft moeilijk: uitleggen dat knuffelen nog niet mag.” Het onderstreepte dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar 15 juni, de dag waarop sectorbreed persoonlijk bezoek onder voorwaarden weer mogelijk moet zijn. 

Heb je de uitzendingen gemist? Kijk en luister terug op tv en radio.  

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven