Nieuws

Gedragsdeskundigen Amerpoort winnen Han Nakkenprijs Praktijk 2016

14 december 2016

Vrijdag 9 december ontvingen Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag de praktijkprijs voor hun boek Pubers laten van zich horen. Over jongeren met ernstige meervoudige beperkingen. De Han Nakkenprijs wordt iedere twee jaar toegekend door het Research Centre on Profound and Multiple Disabilities van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Stichting OOO, aan de beste wetenschappelijke prestatie en de opmerkelijkste praktijkprestatie op het gebied van personen met Zeer Ernstige Verstandelijke en Meervoudige Beperkingen (ZEVMB).

Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag, gedragsdeskundigen bij Amerpoort, werken veel met jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB). Zij onderzochten hoe het zit met puberteit bij deze doelgroep. Ouders en begeleiders hebben veel vragen. Welke veranderingen vinden er plaats tijdens de puberteit? Wat merken de jongeren er zelf van? En hoe gaan ouders en professionals ermee om? In het Pubers laten van zich horen, komen thema's aan de orde als lichaam en seksualiteit, gedrag en emoties.

Juryrapport

De praktijkprijs werd uitgereikt door juryvoorzitter prof.dr. A.J.J.M. (Wied) Ruijssenaars. In het juryrapport waren de reacties op het boek opgenomen. Zo gaf een jurylid aan: “Ik was vanaf het begin tot het eind geboeid en heb het in een keer uitgelezen. De voorbeelden geven veel herkenning, de kaders geven (vanuit de literatuur) een heldere en beknopte omschrijving van deelaspecten, en de stellingen bieden een manier om verdere verdieping te zoeken. Daarnaast kan het boek door de opzet ook gebruik worden als naslagwerk.”

Enorm trots

“We zijn ontzettend trots dat we horen bij de winnaars van de Han Nakkenprijs. Daarmee voelen we waardering voor wat we in ons onderzoek en daarna gedaan hebben. We willen iedereen bedanken die ons geholpen heeft om dit onderzoek uit te voeren en het boek te schrijven. Het geldbedrag dat we hebben gewonnen willen we gebruiken om puberteit nog meer op de kaart te zetten.” aldus Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Han Nakkenprijs, kijk op de website van de Rijksuniversiteit Groningen. Het boek ‘Pubers laten van zich horen’ is online te downloaden vanaf de website van Amerpoort.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: