Gratis cursus reizen openbaar vervoer Den Haag

Mensen met een beperking kunnen in Den Haag een cursus volgen waarin ze leren om zelfstandig met RandstadRail te reizen. De cursus is gratis en is ontwikkeld door Voorall, een organisatie voor Hagenaars met een beperking.

Reizen met de RandstadRail is voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld, maar voor mensen met een handicap blijkt reizen met het OV in de praktijk soms nog lastig te zijn. Vrijwillige coaches van Voorall maken Hagenaars met een beperking wegwijs met het reizen en helpen ze letterlijk ‘over de drempel’.

Tijdens de ritten leert de coach de reiziger de handigheidjes die belangrijk zijn bij het reizen. Bijvoorbeeld bij welke deur het beste kan worden ingestapt, hoe de rolstoel of scootmobiel in het voertuig moet worden neergezet, waar iemand die niet (goed) kan zien het best kan zitten of welke informatie standaard via de luidsprekers gegeven wordt.

Zelfstandig reizen
Na de training kunnen mensen die gebruikmaken van een rollator, (elektrische) rolstoel of scootmobiel zelfstandig met de RandstadRail. De cursus is ook geschikt voor mensen die slechtziend of blind zijn.

De begeleiding is gratis. HTM stelt plaatsbewijzen beschikbaar voor zowel reiziger als coach.

Stichting Voorall
Stichting Voorall wil er met de training voor zorgen dat mensen met een handicap minder afhankelijk worden van taxibussen en meer in staat zijn hun eigen mobiliteit te bepalen. Cursisten moeten zelf naar een halte op een van de RandstadRail-trajecten kunnen komen om daar hun coach te ontmoeten.

Meer informatie over de cursus is te vinden op de website van Voorall.