Groene Gehandicaptenzorg gaat van start: ‘Het belangrijkst zijn onze overtuigingen’
‘Uit de enthousiaste bijdragen en discussies wordt duidelijk dat de Groene Gehandicaptenzorg leeft’, zei Ernst Klunder, bestuursvoorzitter van ’s Heeren Loo, aan het slot van een door meer dan veertig deelnemers bezochte webinar over dit onderwerp op woensdag 6 mei. Verschillende organisaties deelden informatie en lieten zien wat er al daadwerkelijk gebeurt.
Natuur en zorg: wederkerigheid
‘Het is tijd voor een volgende stap’, zei Ernst Klunder die de bijeenkomst leidde. ‘Ik word er blij van dat de aanwezigen kiezen voor een Groene Gehandicaptenzorg waarin wederkerigheid centraal staat: we zetten de natuur in bij de zorg én we geven iets terug aan de natuur.’
Oppervlakte terreinen gehandicaptenzorg: 4800 hectare
De Groene Gehandicaptenzorg wil terreinen van zorgorganisaties en tuinen van zorgwoningen groener maken en beter gebruik maken van dat groen. De VGN organiseerde hiervoor een kick off-bijeenkomst, samen met Nature For Health (NFH) en IVN Natuureducatie. Jasperina Venema wees er namens IVN en NFH op dat de gezamenlijke oppervlakte van de terreinen van organisaties in de gehandicaptenzorg 4800 hectare bedraagt, een veelvoud van de 900 hectare van GGZ-instellingen, die al in 2022 van start gingen met de Groene GGZ.
Rustgevende werking of juist activeren
Uit de ervaringen die inmiddels zijn opgedaan en uit Zweeds onderzoek blijkt dat je het groen, zowel op zorgparken als in wijken, op verschillende manieren kunt inzetten: zowel vanwege een helende of rustgevende werking, als juist om te activeren of stimuleren. Organisaties die deelnemen aan dit initiatief kunnen gebruik maken van de ervaringen die zijn opgedaan binnen de Groene GGZ met het inrichten van het proces en van de opgebouwde kennisbank.
Vijf pijlers Groene Gehandicaptenzorg
In het webinar werd een voorstel besproken voor mogelijke pijlers van Groene Gehandicaptenzorg:
- Het vergroten van de fysieke omgevingskwaliteit
- Meer buitenactiviteiten, zoals behandeling en begeleiding
- Versterken van vitaliteit van zorgmedewerkers en cliënten
- Meer verbinding met de buurt
- Kennisdeling, onderzoek en ervaringen delen
Scorlewald: niet ‘netjes’, wel mooi
Tijdens het webinar deelde Florian Hardewijn zijn ervaringen als boer en sociotherapeut bij Scorlewald, een onderdeel van de Raphaelstichting. Een hovenier heb je niet nodig, zei hij, je kunt de natuur ook zelf vormgeven. En hij wees erop dat mensen zijn terrein vaak niet zozeer ‘netjes’ vinden, als wel ‘mooi’.
’Groenvisie ‘s Heeren Loo
‘Die stap moeten wij nog maken’, reageerde Mignon Peters van de facilitaire dienst van ’s Heeren Loo in haar presentatie, ‘want we hebben ook te maken met de verwachtingen van bewoners en hun naasten.’ Ze vertelde over de groenvisie van ’s Heeren Loo en adviseerde altijd de eerst mogelijke stap te nemen.
Biodiversiteitsteam Prisma
Prisma presenteerde een video waarop je het biodiversiteitsteam, bestaande uit bewoners en een begeleider, aan het werk ziet op Landpark Assisië. De deelnemers geven in de video hun eigen visie op het groen (zie ook het meinummer van Markant).
‘Hoe gaan we dit betalen?’
‘Hoe gaan we dit betalen?’, was een vraag, die bij deelnemers aan het webinar leefde. Rob Wolters van NFH en Dani Korai van IVN Natuureducatie lieten in hun presentatie over de Groene GGZ zien hoe zij voor verschillende programma’s subsidie hadden gevonden, bij de Nationale Postcodeloterij en het ministerie van VWS. De laatste subsidie maakte ook dit webinar mogelijk en biedt ruimte voor ten minste twee gehandicaptenorganisaties om deel te namen aan het programma Groen voor Gezondheid programma. Een medewerker van de facilitaire dienst van ’s Heeren Loo vertelde dat er met de bestaande budgetten voor het groen vaak ook al veel te doen is.
Groene Gehandicaptenzorg en de Green Deal 3.0
Ook waren er vragen over de relatie tussen de Groene Gehandicaptenzorg en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Anne Schraagen, senior beleidsmedewerker van de VGN, legde uit dat de Groene Gehandicaptenzorg mede invulling geeft aan het eerste thema, gezondheidsbevordering. Ook geeft de Groenen Gehandicaptenzorg invulling aan de actielijn Vergroening zorgterreinen als helende omgeving van het Collectief Natuurinclusief.
De volgende stap
Als volgende stap na dit webinar gaat Schraagen peilen welke organisaties willen meedoen met het concreet opzetten van de Groene Gehandicaptenzorg, wat de thema’s precies worden en welke behoeften er liggen op vlak van ondersteuning. Een slotopmerking van de voorzitter van de bijeenkomst: ‘Het belangrijkst om dit te laten vliegen zijn onze overtuigingen.’
Interesse in deelname aan de Groene Gehandicaptenzorg? Vul onderstaande formulier in om op de hoogte te blijven.