Nieuws

Handelingskader doxing

09 april 2024

Agressie en geweld tegen hulpverleners is helaas een structureel maatschappelijk probleem.

Een relatief nieuw fenomeen op dat gebied is Doxing. Dan gaat het om het (digitaal) aanbieden of verspreiden van identificerende persoonsgegevens, met de intentie om vrees aan te (laten) jagen, ernstige overlast aan te (laten) doen of de medewerker in zijn ambt of beroep ernstig te (laten) hinderen.

De impact van doxing op de medewerker en zijn of haar thuisfront kan groot zijn. Daarom is het van groot belang dat de medewerkers de juiste preventie, zorg en nazorg wordt aangeboden door de werkgever.

Generiek handelingskader 

Gelukkig is per 1 januari 2024 de Wet strafbaarstelling gebruik persoonsgegevens voor intimiderende doeleinden ingegaan. Doxing is nu een strafbaar feit waarvoor je aangifte kunt doen. 

Ter ondersteuning van dat veilig werkgeverschap heeft de Taskforce Onze hulpverleners veilig een generiek handelingskader doxing voor werkgevers en werknemers laten ontwikkelen. Toepassing daarvan helpt bij het ontwikkelen van een meer eenduidige aanpak bij een nieuw geval van doxing. 

Het Handelingskader doxing is generiek van aard, dus iedere werkgever kan bepalen hoe hij deze eenduidige aanpak vertaalt naar de eigen specifieke werkconext. Om de medewerkers inzicht te geven wat zij zelf kunnen doen in geval van doxing, is als bijlage bij het handelingskader doxing een checklist voor medewerkers toegevoegd. 

Het handelingskader doxing is ook vindbaar op de Rijkswebsite: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/wat-kan-ik-doen-als-ik-slachtoffer-ben-van-doxing

Yasmine Kamouni
Wil je meer weten?
Neem contact op met Yasmine Kamouni

Deze pagina is een onderdeel van: