Nieuws

Inspirerend congres 'Wees duidelijk over agressie'

13 december 2016

Op 28 november 2016 werd het congres ‘Wees duidelijk over agressie’ georganiseerd bij CineMec in Ede. Een uniek congres dat ruim 500 professionals uit de (jeugd)zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening alle kennis en handvatten bood om de aanpak van agressie verder te brengen in de eigen organisaties. Een bijzondere middag als afsluiting van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. 

Sociale partners in zorg en jeugdzorg hebben de afgelopen jaren met het actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’ een impuls gegeven aan het verminderen van agressie tegen (jeugd)zorgmedewerkers. Omdat het actieplan stopt was het congres dé gelegenheid om alle kennis over te dragen en te praten over de voortzetting van de aanpak van agressie. Want het einde van het actieplan betekent natuurlijk niet dat die inspanningen ook ophouden. Bezoekers namen na een inspirerende middag een hoop kennis en inspiratie mee naar huis.

Resultaten van het actieplan

Tijdens de plenaire opening in de grootste bioscoopzaal van CineMec in Ede blikten leden van de stuurgroep ‘Veilig Werken in de Zorg’ terug op de resultaten die de afgelopen jaren zijn geboekt. Aan tafel bij dagvoorzitter Tom van ’t Hek werd de koppeling met de praktijk gemaakt. Zorgprofessionals uit drie verschillende organisaties vertelden wat het actieplan hen heeft opgeleverd. Onderwerpen als ‘van beleid naar praktijk’, ‘opvolging van incidenten’ en ‘scholing van aankomend professionals’ werden in een talkshow-achtige setting besproken.

Interactieve parallelsessies en een inspirerend marktplein

Tijdens twee parallelsessierondes daarna werd juist vooruit gekeken. Eén van de onderwerpen die ruimschoots aan bod kwam is hoe de ondersteuning bij de aanpak van agressie in de verschillende zorgbranches er na 2016 uit gaat zien. Vanuit zeven branches werden sessies georganiseerd waarin werd gesproken over welke ondersteuning in de praktijk nodig is. Werkgevers- en werknemersorganisaties lieten zien welke praktische hulpmiddelen, tips en kennis direct te gebruiken zijn in de praktijk.

Ook inspireerde een aantal (jeugd)zorgorganisaties met hun succesverhalen. De middag werd compleet gemaakt door een goed gevuld marktplein waar (commerciële) aanbieders presenteerden hoe zij kunnen helpen bij het voorkomen van en omgaan met agressie.

Zelf aan de slag!

Laat je inspireren en ga ook aan de slag. Op www.facebook.com/duidelijkoveragressie vind je een fotoverslag van het congres.

Actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’

Het congres is een onderdeel van de campagne ‘Wees duidelijk over agressie’ van sociale partners uit de zorg en jeugdzorg in het kader van actieplan ‘Veilig Werken in de Zorg’. Initiatiefnemers zijn Actiz, BTN, CNV Zorg & Welzijn, FBZ, FNV, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, NFU, NU’91, NVZ en VGN, met ondersteuning van het ministerie van VWS.

 

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen