Nieuws

Intrakoop: 'Zwaar weer voor organisaties in gehandicaptensector'

22 oktober 2014

Steeds meer organisaties in de gehandicaptenzorg staat het water aan de lippen, ondanks het feit dat er het afgelopen jaar al fors is gesneden in het aantal (flexibele) arbeidskrachten. Door stijgende bedrijfslasten, hogere personeelskosten en gelijkblijvende inkomsten, zijn de resultaten het afgelopen jaar sterk afgenomen. Dit blijkt uit de jaarlijkse analyse van 174 jaarverslagen van zorgorganisaties actief in de gehandicaptenzorg door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs, ook wel de jaarlijkse thermometer van de zorg genoemd.

In 2012 was de gehandicaptenzorg nog de best presterende deelsector in de zorg qua rendement (2,7 procent), in 2013 is dat gedaald tot 1,3 procent. Ruim 16 procent van de organisaties uit de sector schreef vorig jaar zelfs rode cijfers. Vooral grote organisaties hebben moeite het huishoudboekje kloppend te krijgen.

Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop: “Al met al is de situatie zorgelijk. Uit ons onderzoek blijkt dat de gehandicaptensector de flexibele schil van personeel niet in loondienst vrijwel volledig heeft wegbezuinigd. Ook is de sector er in geslaagd de inkoopkosten onder controle te houden. Desondanks staan veel instellingen op dit moment met de rug tegen de muur. Voorkomen moet worden dat organisaties moeten gaan snijden in de kwaliteit van zorg om te overleven. Daar zijn noch de cliënten, noch de sector bij gebaat.”

Lees hier het persbericht en het rapport van Intrakoop.