Nieuws

Jetta Klijnsma complimenteert Cordaan met leer/werkplekken

24 maart 2017

Jetta Klijnsma was tijdens haar werkbezoek samen met VGN-voorzitter Femke Halsema duidelijk onder de indruk van de leer/werkplekken die Cordaan aanbiedt voor mensen met een (verstandelijke) beperking. ‘De kunst is om vanuit de mensen goed te kijken naar wat mogelijk is. Dat heeft Cordaan goed gedaan’.  Dit blijkt ook uit het plezier en de spontaniteit waarmee Jimillie de staatssecretaris rondleidt op haar eigen werkplek. Zij voelt zich daar duidelijk helemaal thuis.

Samen met de Gemeente Amsterdam en de VSO school Alphons Laudy begeleidt Cordaan mensen met beperkingen naar een betaalde baan. Door een slimme combinatie van hun expertise vanuit de gehandicaptenzorg, het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) en het creëren van banen in de ouderenzorg, hebben al 20 mensen met beperkingen binnen Cordaan een werkplek gevonden.

Praktijkverklaringen

De verbinding met het VSO/Pro onderwijs is een belangrijke pijler voor Cordaan om de weg naar werk mogelijk te maken. De kans voor mensen met beperkingen om zich verder te ontwikkelen is hierin heel belangrijk. Zeker als zij geen diploma hebben gekregen. De moeder van Chantal – die nu met plezier werkt bij ‘De Buren Cateren’ - benadrukt dat het daarom heel belangrijk is dat haar dochter wel de kans krijgt om praktijkverklaringen of certificaten te halen. Dan speelt haar faalangst minder een rol en kan zij aantonen wat zij te bieden heeft aan een bedrijf.

Niet beperkt in werklust
De gemeente Amsterdam speelt hierbij een essentiële rol door op maat te investeren in wat deze mensen nodig hebben om zich te kunnen ontplooien en Cordaan te ontzorgen. Het vinden van duurzaam werk staat hierbij voorop. Cordaan heeft hiervoor een leer/werk bedrijf ingericht in de vorm van een netwerkorganisatie, van waaruit ook andere bedrijven zoals Ikea en het GVB worden ondersteund. Vanuit de visie dat mensen met beperkingen niet beperkt zijn in hun werklust en enthousiasme. In de praktijk blijkt vaak dat zij een zinvolle bijdrage leveren aan de organisatie. Ze kunnen niet meer op de werkvloer worden gemist en zijn volledig onderdeel van het team. Dit is mede te danken aan de snelle bereikbaarheid van de jobcoaches van Cordaan voor vragen van de medewerkers én het bedrijf waar zij werken.

‘Inclusieve samenleving is een groot goed’

‘Werkgevers beginnen zich te beseffen dat een inclusieve arbeidsmarkt een groot goed is’, constateert Jetta Klijnsma. Door in een netwerk met elkaar samen te werken, kennis en mogelijkheden uit te wisselen ontstaan nieuwe kansen voor mensen met beperkingen. Het gaat om het samen met elkaar creëren van mogelijkheden. ‘Regels mogen nooit een obstakel zijn om bij een werkgever binnen te komen’.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: