Nieuws

Kamervoorzitter onthult maquette voor blinden en slechtzienden

22 januari 2013

De voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, onthult donderdag het pilotmodel van een maquette van de plenaire zaal voor blinden en slechtzienden. De maquette is in samenwerking met de Stichting Geluid in Zicht ontwikkeld.

Blinden en slechtzienden kunnen het interieur van het gebouw van de Tweede Kamer beleven door middel van de maquette. Zij kunnen met hun hand de ruimte verkennen, het betreffende materiaal voelen en daar waar de hand een object aanraakt de akoestiek ervaren. Via een koptelefoon luistert de gebruiker naar drie verschillende geluidslagen: een akoestische, een informatieve en een laag met verhalen.

Het doel van de maquette is om blinden en slechtzienden een gedeelte van het gebouw van de Tweede Kamer, waaronder de plenaire zaal en de route hiernaartoe, te laten beleven. De maquette is een pilotmodel. Bij een definitief model zal extra aandacht besteed worden aan de degelijkheid en duurzaamheid van de maquette.

Beleving en toegankelijkheid vergroten
Stichting Geluid in Zicht werd in 2009 opgericht door Hannes Wallrafen (fotograaf/audiograaf, sinds negen jaar blind). Doel is om de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen voor blinden en slechtzienden met behulp van maquettes te vergroten. In samenwerking met het atelier Rijksbouwmeester werd begin 2011 onderzocht wat geschikte gebouwen zouden zijn voor een prototype. De Tweede Kamer bleek een geschikte locatie.

Na vooronderzoek heeft de Stichting in samenwerking met NOV’82 architecten, MORE ARCHITECTURE en de sound designers Robert Bosch en Leo van der Veen de maquette gebouwd. Bij het gehele testtraject werden voor gebruikersonderzoek steeds blinden en slechtzienden betrokken.

Testen
De maquette is tot 15 februari 2013 te bezichtigen en te testen in het gebouw van de Tweede Kamer. Daarna zal de Stichting het land intrekken met de maquette om mensen deze innovatieve techniek te laten ervaren.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen