Nieuws

Karina vertelt Van Rijn over leven met TOS

18 maart 2014

'Als je mij kunt interviewen, dan kun je alles.' Staatssecretaris Van Rijn (VWS) maakt Karina een compliment. De 20-jarige bakker in opleiding interviewde maandagmiddag 17 maart Van Rijn, die zich bij Kentalis liet informeren over TOS (taalontwikkelingsstoornis).

Om meer aandacht te vragen voor deze stoornis is Kentalis op 14 februari een landelijke campagne gestart, waarbij mensen met TOS in schijnwerpers staat, zoals Karina. De Nieuwegeinse staat op posters en doet haar verhaal op www.ikenkentalis.nl en aan Van Rijn op de Kentalis zorglocatie aan de Vlampijpstraat in Utrecht. Zo vertelde zij bijvoorbeeld dat TOS lastig is bij solliciteren.

“Het is lastig om uit te leggen. Sommigen houden er rekening mee. Anderen niet. Daarom vind ik het belangrijk dat er meer aandacht is voor TOS”, vertelde Karina, die één van de ambassadeurs is om TOS onder de aandacht te brengen.
“Je bent een heel goede ambassadeur. Je kunt heel goed uitleggen wat TOS is. Ik vind het heel stoer dat je dit doet”, zei Van Rijn.

Wat is een taalontwikkelingsstoornis (TOS)?
Taalontwikkelingsstoornissen (TOS) zijn relatief onbekend in de samenleving. Terwijl maar liefst 5% van de bevolking TOS heeft. TOS komt zowel bij jongens als bij meiden voor. In de hersenen van mensen met TOS, lopen de verbindingen tussen hersengebieden anders. Daardoor wordt taal minder goed verwerkt. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met het onthouden en leren van woorden of klanken.

Een taalontwikkelingsstoornis kun je niet zien. Het is een onzichtbare beperking en dat maakt het vaak eenzaam. Als mensen merken dat iemand anders praat of moeite heeft om dingen te begrijpen, denken ze vaak dat diegene dom is of een verstandelijke beperking heeft. Daarbij is een taalontwikkelingsstoornis moeilijk uit te leggen. TOS wordt vaak verward met dyslexie, stotteren, een algemene taalachterstand of autisme.