Nieuws

Kennis delen door het te vermenigvuldigen

06 mei 2022

Zorgtechnologie is een belangrijk speerpunt binnen de Visie 2030. In opdracht van de VGN voert Academy Het Dorp een onderzoek uit naar relevante netwerken rond technologie en (digitale) gegevensuitwisseling. Tim Kroesbergen, ervaringsdeskundig communicatiemedewerker bij Academy Het Dorp, vroeg Maarten Hüttner, beleidsadviseur bij de VGN, naar de visie van de VGN rondom zorgtechnologie en het belang van het delen van kennis hierover.

Zorgtechnologie interview Tim en Maarten
Links, Tim Kroesbergen van Academy Het Dorp. Rechts, Maarten Hüttner van VGN

Zorgtechnologie als speerpunt Visie 2030

“Technologie is niet weg te denken uit de samenleving en zie je dus ook terug in de gehandicaptenzorg,” vertelt Maarten. “Cliënten willen een betekenisvol eigen leven, willen gewoon meedoen – dat is de droom die centraal staat in de Visie 2030. De VGN heeft met haar leden, de zorgorganisaties, deze visie uitgedacht en er woorden aan gegeven. We noemen dat het hart van onze visie. En technologie is belangrijk daarbij, het is niet voor niets dat technologie een van de vier groeigebieden rondom het hart van deze visie is. Binnen de visie zetten we in op zorgtechnologie en gegevensuitwisseling.”

Kennisnetwerken rondom technologie

“Wat willen we nu eigenlijk weten van technologie en gegevensuitwisseling? Wat weten we al? En we weten niet wat we niet weten…”, vervolgt Maarten. “Kennis over technologie is nodig, kennis over wie die kennis verzamelt en met wie die kennis gedeeld wordt. Dus de vraag kwam op: Welke kennisnetwerken op het gebied van technologie zijn er in de gehandicaptenzorg, die voor ons als VGN en zorgorganisaties relevant zijn? Om dat goed uit te zoeken, hebben we deze vraag neergelegd bij Academy Het Dorp.”

Tim: “Het Academy-team is al een tijdje bezig met deze vraag. Inmiddels is een definitie geformuleerd en is met een search op internet en hulp van sleutelfiguren een eerste overzicht van kennisnetwerken gemaakt.” Maarten vult aan: “VGN en Academy Het Dorp werken hierin goed samen en ik roep iedereen die dit leest op om jouw kennis met ons te delen! Hoe meer we weten, des te beter we beslissingen kunnen nemen.”

Help ons het overzicht van kennisnetwerken nog completer te maken

Deel jij jouw kennis over kennisnetwerken met ons? Jouw input is welkom en kun je via dit formulier delen. Alvast bedankt! Bij vragen is het mogelijk om contact op te nemen via info@academyhetdorp.nl.

In deze korte video vertellen Tim en Maarten over de toegevoegde waarde van technologie

Deze pagina is een onderdeel van: