Nieuws

Koninklijke Visio ontvangt onderwijscollega's uit Oekraïne

02 juni 2013

Van 3 tot en met 7 juni brengen vier professionals van twee internaatsscholen voor slechtziende en blinde kinderen in Oekraïne een bezoek aan Koninklijke Visio in Heerhugowaard en Huizen. Met dit bezoek willen de Oekraïners meer te weten komen over het werk van ‘vroegbegeleider’ en ambulant onderwijskundig begeleider. Doel is om deze functies in eigen land in praktijk te brengen.

Koninklijke Visio werkt sinds 2010 samen met de twee scholen in Chernigiv en Slovyansk. Veel aandacht is daarbij besteed aan de noodzaak kinderen van jongs af aan hulp te bieden, zogenaamde vroegbegeleiding. Dit is ook een dringende wens van de Oudervereniging Parents’ Voice, die in het kader van het samenwerkingsproject is opgericht.

Daarnaast is veel gesproken over inclusie; kinderen die naar gewone scholen gaan, maar daarbij wel hulp nodig hebben. In Nederland gaat 75% van de kinderen naar reguliere scholen en woont thuis. De leerkrachten van deze scholen ontvangen ondersteuning van ambulante onderwijskundige begeleiders. In Oekraïne is hier een begin mee gemaakt.

Divers programma
Tijdens het bezoek gaan de Oekraïense gasten met de Nederlandse vroegbegeleiders en ambulante leerkrachten op pad. Ze zien hoe onderzoek plaatsvindt, bezoeken crèches en kinderdagverblijven, gewone scholen waar kinderen met een visuele beperking naartoe gaan.

Dit bezoek is een van de laatste activiteiten binnen het samenwerkingsverband tussen de twee scholen en het expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen in Nederland. Het project eindigt in november dit jaar met een internationale conferentie in Chernigiv. Het thema van de conferentie is: ‘Full participation in the Society: All starts with Early Intervention and Itinerant teaching’.