Nieuws

Loondispensatie moet van tafel

22 juni 2018

Breek het regeerakkoord open en haal het loondispensatieplan van tafel. Met die boodschap gingen LCR, Wij Staan Op!, Cedris, FNV, CNV, VCP en Ieder(in) op donderdag 21 juni in overleg met staatssecretaris Van Ark (SZW). De staatssecretaris wil meer mensen met een beperking aan het werk helpen, maar loondispensatie lost het probleem volgens de organisaties niet op. De VGN vindt eveneens dat de loondispensatie van tafel moet.

De zeven organisaties hadden donderdag hun - vooralsnog laatste - overleg met verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken). Een nieuw overleg heeft volgens hen alleen zin als het huidige loondispensatieplan van tafel is.

Loondispensatie geen oplossing

De zeven maatschappelijke organisaties delen de zorg van de staatssecretaris over het veel te grote aantal mensen met een arbeidsbeperking zonder werk. De loondispensatiemaatregel lost dit urgente probleem echter niet op, maar zet mensen met een beperking verder op achterstand. Het plan is bovendien in strijd met het VN-verdrag Handicap. Mensen met beperkingen hebben net als ieder ander recht op het minimumloon. Voor hen geldt ook dat meer werken altijd moet lonen en ze moeten steeds uitzicht hebben op een volwaardig inkomen.

Kabinetsplan leidt niet tot meer werk

Loondispensatie heeft negatieve gevolgen voor mensen met een arbeidsbeperking. Zij krijgen betaald onder het wettelijk minimumloon en zijn voor aanvulling van hun inkomen afhankelijk van een uitkering, met de bijbehorende bureaucratische lasten. Daarnaast bouwen ze geen pensioen en werknemersverzekeringen op. Het CPB berekende bovendien dat loondispensatie niet tot extra banen leidt. Het kabinetsplan stuit op veel maatschappelijke weerstand. Zo werd een petitie van Wij Staan Op! tegen de maatregel bijna 90.000 keer getekend.

Geen onderscheid tussen werknemers

De zeven organisaties denken graag met de staatssecretaris mee over echte oplossingen die zorgen voor een inclusieve arbeidsmarkt. Dat betekent volwaardig werknemerschap, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder beperking.

Een nieuw overleg heeft alleen zin als het huidige loondispensatieplan van tafel is. Daarvoor zal het regeerakkoord moeten worden opengebroken.

Al eerder uitten 40 partijen, waaronder de VGN, hun bezwaren tegen loondispensatie in een pamflet.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: