Nieuws

Maak mensen met verstandelijke beperking wegwijs in de lokale politiek

30 januari 2014

Wilt u mensen met een licht verstandelijke beperking binnen uw instelling voorbereiden op de gemeenteraadverkiezingen?Maak nu gebruik van gratis workshopmaterialen, een verkiezingskrant en de website www.stemjijook.nu. Het organiseren van praktische workshops voor uw cliënten is dan heel makkelijk.

Op 19 maart dit jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Iedereen boven de 18 jaar met de Nederlandse nationaliteit mag stemmen. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking. Toch zijn velen van hen zich vaak niet bewust dat zij - net als elke andere burger - deel kunnen nemen aan democratische besluitvorming door te stemmen.

MEE Nederland, Ieder(in) en ProDemos zijn gezamenlijk het initiatief Stem jij ook? gestart. Doel is om mensen met een licht verstandelijke beperking voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen 19 maart 2014 en hen te stimuleren te participeren door gebruik te maken van hun stemrecht.

Het is belangrijk dat mensen met een licht verstandelijke beperking beseffen dat zij met hun stem kunnen bijdragen aan het politieke beleid van hun woonplaats. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het vaak lastig om verkiezingsprogramma’s te begrijpen, discussies en debatten te volgen en tot een stemkeuze te komen.

De focus van het initiatief ligt vooral op het faciliteren van lokale organisaties en (zorg)instellingen om zelf voorlichting en discussies te organiseren waarbij mensen met een licht verstandelijke beperking wegwijs gemaakt worden in het waarom en hoe van het stemmen. Doel is om hen en de lokale politiek dichter bij elkaar te brengen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Download kosteloos de workshops!
De initiatiefnemers hebben drie workshops ontwikkeld die instellingen voor hun cliënten kosteloos kunnen organiseren (de workshopmaterialen en handleiding zijn vanaf 3 februari te downloaden op www.stemjijook.nu).

  • Workshop A:  Wat doet de gemeenteraad?
  • Workshop B:  Hoe moet ik stemmen?
  • Workshop C:  Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Onderdeel van iedere workshop is een praktische op de doelgroep gericht animatiefilmpje.

Hoe geef ik een workshop?
De workshops kunnen op verschillende manieren gegeven worden. Voor iedere workshop is een handleiding (vanaf 3 februari te downloaden op www.stemjijook.nu).

  • Train-de-trainer op locatie (iemand van ProDemos komt op locatie begeleiders trainen om de workshops te geven)
  • Train-de-trainer in Den Haag (een groep begeleiders komt naar ProDemos om een training te krijgen)
  • Workshops door ProDemos (workshopleiders van ProDemos komen op uw locatie de workshops geven)
  • Geef de workshops zelf (en gebruik de handleiding hiervoor)

Verkiezingskrant en promotiematerialen
Speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen hebben de initiatiefnemers van Stem jij ook? voor cliënten een leuke praktische krant ontwikkeld met allemaal informatie over de gemeenteraadsverkiezingen en stemmen. Deze krant is vanaf 3 februari zien en te downloaden op www.stemjijook.nu. De krant in papieren vorm kan ook gratis besteld worden, net als het promotiemateriaal (posters en buttons). Kijk op de website bij de knop ‘Voor professionals’.
De krant en het promotiemateriaal kunnen vanaf 19 februari geleverd worden. 

Het initiatief Stem jij ook? is financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting SPZ, Fonds Verstandelijk Gehandicapten en de VGN.

Deze pagina is een onderdeel van: