Nieuws

Stem jij ook? Uitleg over stemmen en verkiezingen

22 december 2021

Op 14,15 en 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Maar stemmen kan best lastig en spannend zijn, zeker voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Want wat moet je nou met zo'n stempas, en hoe bepaal je op wie je stemt? Met het project Stem jij ook? legt ProDemos op een begrijpelijke en heldere manier uit wat de gemeenteraad doet, waarom het belangrijk is om van je stem gebruik te maken, en hoe het stemmen zelf werkt.

Stem jij ook?-website

Op de website van Stem jij ook kunnen mensen met een licht verstandelijke beperking op een makkelijke manier meer informatie vinden over de verkiezingen. Ze kunnen bekijken over wat voor onderwerpen de politiek gaat en hoe je je stem kunt bepalen. Ook leggen we door middel van plaatjes uit hoe het stemproces in zijn werk gaat. Op stemjijook.nl/kleuren zijn bovendien vanaf half januari geactualiseerde informatiekleurplaten te vinden, inclusief een handleiding ter ondersteuning van educatieve gesprekken over de verkiezingen.

Kortom, een goede plek om te beginnen met de voorbereiding voor het stemmen! Naar de Stem jij ook?-website

Workshops (fysiek en digitaal)

Om mensen met een licht verstandelijke beperking beter voor te bereiden op deze verkiezingen, begeleidt ProDemos workshops op locatie. Op een luchtige, interactieve manier wordt verteld wat een gemeente doet, waarom stemmen belangrijk is en hoe je kunt stemmen. De zorgorganisatie nodigt de deelnemers uit en eventueel enkele (kandidaat-)raadsleden. Een workshopbegeleider van Prodemos verzorgt gratis het inhoudelijke programma. Het programma wordt beperkt aangeboden tussen 1 februari en 15 maart 2022. Interesse? Lees hier meer informatie voor het aanvragen van een informatiebijeenkomst. 

Omdat we nog steeds in een onzekere periode zitten wat betreft coronamaatregelen organiseren we ook voor de gemeenteraadsverkiezingen een online workshop. Het wordt een interactieve bijeenkomst doordat je de YouTube-chat kunt gebruiken. Het is woensdag 23 februari van 10.00-12.00 uur. De link om de workshop te volgen verschijnt op de dag zelf op de homepage van stemjijook.nl. Je hoeft je niet aan te melden, kijk hier voor meer informatie.

Stem jij ook?-verkiezingskrant

In deze verkiezingskrant geven we in simpele taal en met heldere illustraties meer informatie over de verkiezingen.

  • Waarom is stemmen belangrijk?
  • Waar gaat de gemeenteraad over?
  • Hoe beslis je op wie je stemt?
  • Hoe moet ik stemmen?

De kranten zijn gratis te bestellen per pakket van 25 stuks en worden vanaf februari geleverd. Bij elk pakket kranten worden ook twee posters geleverd met uitleg over hoe je moet stemmen. Bestel de verkiezingskrant

Filmpjes met uitleg over de verkiezingen en stemmen

Soms is het fijner om informatie tot je te nemen via een filmpje. Daarom zijn er drie animatiefilmpjes gemaakt:

  • Hoe werkt de gemeenteraad?
  • Waarom is het belangrijk dat ik stem?
  • Hoe kan ik stemmen.

De filmpjes zijn te kijken met en zonder ondertiteling. Later volgt nog een versie van de drie filmpjes met een tolk in Nederlandse Gebarentaal. Bekijk de filmpjes

Poster: Stemmen, hoe doe je dat? Klik hier

Open configuratie-instellingen

Meer artikelen vindt op de overzichtspagina Gemeenteraadsverkiezingen

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen