Nieuws

Maatjes met het koningspaar

12 mei 2014

Voor Anne Florijn en Sanne van der Galiën was 6 mei een bijzondere dag. Zij volgen allebei de opleiding verzorgende IG aan het Graafschap College en doen mee aan het Maatjesproject. De eerstejaars studentes zijn een half jaar lang maatje van twee cliënten die wonen in de Estinea locatie aan de Oostervoort in Winterswijk. Hierover gingen zij in gesprek met Koningin Máxima, die samen met Koning Willem-Alexander een streekbezoek bracht aan de Achterhoek.

Anne vond het leuk om mee te maken en niet moeilijk om haar enthousiasme over het Maatjesproject over te brengen. ‘Ik ben sinds februari maatje van Jeroen en Hannie. Zij hebben beide een ernstige meervoudige beperking. Zestien uur per week help ik met de verzorging, maar ben ik er ook om iets leuks met hen te doen. Snoezelen of wandelen bijvoorbeeld. Ik vind het bijzonder en leuk om op deze manier te leren in de praktijk. Bovendien is het mooi en dankbaar werk.’

Het Maatjesproject
Het Maatjesproject is een samenwerking tussen het Graafschap College en Estinea. Bij team Oostervoort werken nu vijf enthousiaste, betrokken stagiaires die bewust hebben gekozen voor dit project. Vanaf september komen vijf nieuwe studenten stage lopen bij team Oostervoort.

Over Estinea
Estinea ondersteunt mensen met een (verstandelijke) beperking in de Achterhoek en Twente. Ruim 750 medewerkers en meer dan 350 vrijwilligers ondersteunen meer dan 1.000 cliënten in de gemeenten Aalten, Doetinchem, Berkelland, Winterswijk, Hengelo (Ov.), Montferland, Oude IJsselstreek, Enschede en binnenkort ook in Haaksbergen. Locaties van Estinea liggen meestal midden in een woonwijk. Ze zijn kleinschalig van opzet en cliënten wonen in individuele appartementen. Medewerkers werken in zelfsturende teams en maken zelf afspraken over de ondersteuning en begeleiding die nodig is. Zo kunnen  cliënten – met hulp van ouders, familie, vrienden en vrijwilligers – volop meedoen in de samenleving.