Nieuws

Meld je aan als inspiratieregio/gemeente en werk samen voor de ontwikkelkansen van kinderen en jongeren

02 juli 2019

Lerend netwerk “Met andere ogen” 
Alle kinderen en jongeren in Nederland optimale ontwikkelkansen bieden, daar maken wij, de Coalitie onderwijs-jeugd-zorg, ons sterk voor. De aansluiting tussen onderwijs, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg en jeugdhulp kan en moet beter. Het doel van de aanpak Met Andere Ogen is om samen met lokale onderwijs-jeugd-zorg en gemeenten al doende lerend te ontdekken en doen wat echt werkt. De Coalitie heeft de krachten gebundeld in een lerend netwerk. Een beweging om de samenwerking tussen (passend)onderwijs, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg en hulp te verbeteren, zodat ontwikkelkansen van kinderen verbeteren.

vier handen houden elkaars polsen vast

Wat

De Coalitie onderwijs-jeugd-zorg heeft de krachten gebundeld om de vraag “Wat heeft het kind nodig?” middels een gezamenlijk leertraject te beantwoorden. Een beweging om de samenwerking tussen (passend)onderwijs, kinderopvang, (jeugd)gezondheidszorg en hulp te verbeteren, zodat ontwikkelkansen van kinderen vergroten. Meer preventie en ook oplossingen die ‘het stelsel’ verbeteren. De grote uitdaging is om het kind centraal te stellen en samen te werken om het een sterke basis te geven.

Hoe

Natuurlijk gebeurt er in Nederland op dit gebied al heel veel. Er zijn talloze voorbeelden van samenwerkingen op en rondom scholen om de ontwikkelkansen van kinderen te vergroten en die inzetten op preventie. Juist bij deze beweging willen wij aansluiten om samen uit te zoeken: we vermoeden wel wat werkt, maar wat werkt nou echt! En… wat is helpend in de context en in het grotere systeem.
Bij deze lerende aanpak staat de praktijk centraal, het kind om preciezer te zijn. De coalitiepartijen hebben hierin een faciliterende rol. Aandeelhouders van het netwerk Met Andere Ogen weten elkaar te vinden, werken samen in de uitvoering en leren van elkaar om zo effectiever te worden in de ondersteuning van kinderen. Samen al lerende doen wat werkt.

Voor wie

Ben je, of ken je een goed voorbeeld van wat werkt? En wil je doorontwikkelen, verder leren en inspireren? Meld je dan aan als inspiratieregio/gemeente om met ons deze uitdaging aan te gaan. De inspiratieregio’s/gemeenten vormen het hart van het netwerk. Hiernaast kan iedereen uit de praktijk zich aanmelden als aandeelhouder om zo de geleerde kennis en kunde met elkaar te delen.

Wie zoeken wij?

Wij zoeken voor deze eerste tranche 10 regio’s of gemeenten met lef én uitvoeringskracht die al in de praktijk sterk betrokken zijn bij het verbinden van onderwijs, kinderopvang, (jeugd)zorg en jeugdhulp. Initiatiefnemers die zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau tijd en ruimte willen maken om te leren en te inspireren. Daarnaast is het belangrijk ook andere regio’s te kunnen inspireren om stappen te zetten. Het doel is namelijk over een jaar nog 10 gemeenten/regio’s te werven en een jaar later nog eens twintig gemeenten/regio’s.

Meld je aan!

Gemeenten en/of regio’s die willen meedoen hebben tot 15 september de tijd om zich aan te melden. 

Meer informatie 

Meer informatie over de aanmeldprocedure, de inspiratieregio's en 'Mét andere Ogen' staat in de bijlagen bij dit artikel.

Deze pagina is een onderdeel van:

Thema: