Nieuws

Nieuwe VeranderKIZT voor mensen met ernstige beperkingen

10 februari 2014

Ook mensen met ernstige meervoudige beperkingen kunnen, op hun eigen manier, deelnemen aan de samenleving. Dat blijkt uit het werken met de 'VeranderKIZT', een gids om verandering op gang te brengen in hun leven. In het februarinummer besteedt Markant hier in een reportage aandacht aan.

De VeranderKIZT voor Zeggenschap en Inclusie werd samengesteld door Anouk Bolsenbroek en Perspectief, binnen een leernetwerk dat werd opgezet op verzoek van de VGN. Een aanleiding hiervoor was een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waaruit blijkt dat mensen met ernstige meervoudige beperkingen per jaar gemiddeld slechts vijf verschillende contacten buiten de zorgorganisatie hebben.

De VeranderKIZT maakt gebruik van bestaande methoden zoals Sociale Rol Versterking en Persoonlijke Toekomst Planning. Met behulp van deze methoden wordt gekeken welke sociale rollen iemand kan vervullen en hoe hij zijn wensen kan verwezenlijken.

Bibliotheek
Rob Buijze uit Zierikzee blijkt bijvoorbeeld graag boeken over bomen te bekijken. In de reportage brengt Markant met hem een bezoek aan de bibliotheek waarvan hij zelf lid is. Hij is inmiddels ook supporter van het korfbalteam van zijn nichtje, assistent-docent bij een toneelvereniging voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen en lid van een volkstuinvereniging.

‘Het werken met de VeranderKIZT heeft ook mijn eigen blik veranderd’, zegt zijn ondersteuner, Nathalie Schregardus. ‘In de zorg hoor je vaak dat je in het aanbieden van activiteiten moet aansluiten bij de ontwikkelingsleeftijd. Hij of zij heeft het niveau van een tweejarige, zegt men dan. Daardoor wordt deze mensen veel onthouden. Iemand van veertig jaar oud heeft al een heel leven achter zich, met tal van ervaringen. Daarom bied ik Rob een boek aan dat past bij zijn leeftijd en zijn belangstelling, in plaats van een kinderboek.’

Ouderinitiatief
Rob Buijze woont bij FleuRoJa, een ouderinitiatief dat wordt ondersteund door Arduin. Andere zorgorganisaties die betrokken waren bij de ontwikkeling van de VeranderKIZT zijn Talant, Promens Care, Sherpa en Dichterbij. Samen vormen zij nu een netwerk binnen het Platform EMG waarbij ook anderen zich kunnen aansluiten

De VeranderKIZT voor Zeggenschap en Inclusie is te downloaden op de website van Perspectief.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning