Nieuws

Nominaties Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2012 bekend

06 september 2012

Abrona in Huis ter Heide, Cavent in Oud Beijerland en Talant in Heereveen. Dat zijn de zorginstellingen die zijn genomineerd voor de Jenneke van Veen-Verbeterprijs 2012. De prijs, die dit jaar wordt uitgereikt door de VGN en Platform VG, heeft tot doel om kwaliteitsverbeteringen in de gehandicaptenzorg te stimuleren.

De jury is bijzonder gecharmeerd van drie inzendingen. Abrona heeft met ‘Ken Mij’ een methodiek ontwikkeld voor de vergroting van de individuele medezeggenschap van cliënten. Talant heeft voor mensen met een verstandelijke beperking een digitaal beeldhorloge ontworpen. En Cavent heeft het project ‘Buzz Buddy’, dat cliënten in staat stelt om zelfstandig gebruik te maken van het openbaar vervoer door middel van een zogeheten tracker met GPS-functie.

Criteria
Er vinden in deze sector voortdurend kwaliteitsslagen plaats, onder meer in de vorm van innovatieve projecten, praktische verbeteringen en kleinschalige initiatieven. Om naar de prijs te kunnen meedingen, moesten projecten tot stand zijn gekomen in samenspraak met cliënten en professionals, en aantoonbaar ten goede komen aan de cliënten. Ook moeten andere organisaties in staat zijn om het goede voorbeeld te volgen.

Jenneke van Veen
Jenneke van Veen was tot 2010 hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg van IGZ en onder andere voorzitter van de stuurgroepen Kwaliteitskader in de VVT- en gehandicaptensector. Bij haar afscheid hebben de VGN, Platform VG, ActiZ en LOC, als blijk van waardering voor haar inzet voor de kwaliteitsverbetering van de zorg, de prijs in het leven geroepen. De prijs is vorig jaar voor het eerst uitgereikt in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg, dit jaar is de gehandicaptensector aan de beurt.

Jury
De jury bestaat uit voorzitter Jenneke van Veen, Conny Kooijman (directeur LFB), Martin Boekholdt (voorzitter stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg), Pieter Vos (voorzitter stuurgroep kwaliteitskader verpleging verzorging en thuiszorg) en Joke de Vries (hoofdinspecteur langdurige zorg IGZ). Zij gaan in oktober bij de drie genomineerde projecten op bezoek en zullen na de bezoeken de uiteindelijke winnaar bepalen. De prijs bestaande uit een kunstobject en een eervolle vermelding wordt in december op locatie van de winnaar worden uitgereikt.