Nieuws

Onze oproep aan lijsttrekkers politieke partijen: wees toegankelijk en begrijpelijk!

21 september 2023

'Help mee een toegankelijke en begrijpelijke Tweede Kamerverkiezing te realiseren voor mensen met een lichte verstandelijke beperking.' Die oproep doet de VGN samen met andere maatschappelijke organisaties, in een brief aan de lijsttrekkers van politieke partijen die meedoen aan de aankomende Tweede Kamerverkiezing. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking is het belangrijk om hun stem te laten horen, nu worden ze vaak nog onvoldoende uitgenodigd om hun stemrecht te gebruiken.

verschillende gezichten, mensen kijken in de camera

Begrijpelijke informatie helpt om te kunnen kiezen

De VGN vindt het belangrijk dat mensen met een beperking bij de verkiezingen meer mogelijkheden krijgen om hun stem uit te brengen. Voor veel mensen, ook voor mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB), zijn politiek en verkiezingen ingewikkeld en is informatie over de verkiezingen en waar partijen voor staan moeilijk te begrijpen.  Het gaat om een grote groep mensen die de informatie over verkiezingen of de plannen van de politieke partijen niet goed begrijpen en daardoor het lastig vinden om keuzes te maken.  Of ze begrijpen niet (goed) wat stemmen is of wat verkiezingen zijn. Door hulp en goede informatie kunnen ze wel keuzes maken. Toegankelijke en begrijpelijke informatie helpt hen om beter voorbereid naar de stembus te gaan. 

Oproep aan politici

In de brief wordt de lijsttrekkers gevraagd na te denken over hoe zij hieraan kunnen bijdragen. Bijvoorbeeld door communicatiemiddelen op toegankelijke manier aan te bieden of door met mensen met een lichte verstandelijke beperking in gesprek te gaan. Daarnaast wordt hen gevraagd om in een kort filmpje vragen van mensen met een LVB te beantwoorden. De brief aan de lijsttrekkers is een initiatief van Prodemos, ASVZ, LFB, Ieder(in), Philadelphia, Reinaerde, VGN en Zorgbelang Inclusief. De brief aan lijsttrekkers is onderdeel van het Stem jij ook?-project van ProDemos.

Actieplan Toegankelijk Stemmen

Deze actie past in het Actieplan Toegankelijk stemmen dat als doel heeft het verbeteren van de toegankelijkheid van de verkiezingen zodat mensen met een beperking, net als ieder ander, hun democratisch recht kunnen uitoefenen. De brief aan de lijsttrekkers is een initiatief van Prodemos, ASVZ, LFB, Ieder(in), Philadelphia, Reinaerde, VGN en Zorgbelang Inclusief. De brief aan lijsttrekkers is onderdeel van het Stem jij ook?-project van ProDemos.

Lees de volledige brief hier. Het filmpje met de vragen aan lijsttrekkers bekijk je hieronder.  

Prodemos:  Stem jij ook?

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezing op 22 november werkt ProDemos onder de noemer ‘Stem jij ook?’ aan toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen voor kiesgerechtigden met een lichte verstandelijke beperking (LVB). Activiteiten binnen dit project zijn onder andere een speciale verkiezingskrant, workshops op locatie, de informatiewebsite stemjijook.nl en hulpmiddelen voor professionals en naasten. Lees meer over het Stem jij ook?-project op prodemos.nl/stemjijook.

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: