Nieuws

In oprichting: de Groene Gehandicaptenzorg

Leestijd: 2 minuten
01 augustus 2023

Nadat er al een Groene GGZ was opgericht, lijken verschillende initiatieven nu ook te leiden tot een Groene Gehandicaptenzorg. Een natuurlijker beheer van de leefomgeving draagt niet alleen bij aan duurzaamheid en biodiversiteit, maar ook aan de gezondheid en het welbevinden van bewoners en medewerkers. Dat blijkt uit een achtergrondartikel in het augustusnummer van Markant.

De groene gehandicaptenzorg
Danny Nijhuis. Foto: Martine Sprangers

Totale oppervlakte woonzorgparken bedraagt 450 hectare

Een of zelfs dé koploper in de vergroening in de gehandicaptenzorg is ’s Heeren Loo, eigenaar van twaalf woonzorgparken, met een totale oppervlakte van 450 hectare. Deze organisatie werkt inmiddels samen met Nature for Health, de organisatie die ook bijdraagt aan de Groene GGZ. Er is een groenscan gedaan om te kijken welke initiatieven er al bestaan binnen de woonzorgparken en er vinden inspiratiesessies plaats. In Noordwijk is een oefentuin voor fysiotherapie aangelegd, in Monster kun je een wildpluktuin bezoeken en in Julianadorp wordt voor iedere jubilaris een boom wordt geplant.

Cliënten helpen in het onderhoud

‘We willen weten of we cliënten ook behandeling buiten kunnen aanbieden, zoals in de ggz’, zegt programmamanager duurzaam ondernemen Jan Peter Niezink. ‘Want je leest overal dat die buitenomgeving zo gezond voor ons is. En er liggen enorme kansen voor onze cliënten in de dagbesteding. Zij kunnen helpen in het onderhoud, er zijn woonzorgparken waar dat al gebeurt.’

Tegels wippen bij Aveleijn

Een andere organisatie die een groene leefomgeving belangrijk vindt, is Aveleijn. ‘We willen dat al onze medewerkers en cliënten groen in de buurt hebben, om op uit te kijken, om in te sporten of om te tuinieren’, legt coördinator duurzaamheid Bart Braker uit. ‘Zodat ze kunnen ervaren hoe gezond het is. En als hulpmiddel om bewoners een betekenisvolle dag te geven.’ Inmiddels zijn er hulpmiddelen ontwikkeld, zoals een groenscan voor de leefomgeving, en interne campagnes gehouden om tegels te wippen of vaker de fiets te pakken.

Kweken met Zorg

Onder het motto Kweken met Zorg is op Rohaan, een woonlocatie van Avelijn voor cliënten die intensieve begeleiding krijgen, een ecologische moestuin opgezet. Begeleidster Jolanda ziet hoe het de bewoners goed doet, om hierin bezig te zijn. Een bewoner die bij tijden zeer onrustig was, vindt heil in het stekken van lavendel. Een ander verdiept zich in de geschiedenis van tuinieren. De opbrengst van de seizoengroenten gaat nu al naar de kok en in de toekomst wellicht ook naar het theehuis voor bezoekers.

Informatie

Lees het complete artikel in het augustusnummer van Markant.

Meer informatie bij Irene Smith van de VGN: ismith@vgn.nl.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: