Nieuws

Philadelphia Zorg staat achter ‘Stilstaan bij dagbesteding’

04 december 2012

De Raad van bestuur van Philadelphia Zorg is trots op haar medewerkers en cliënten die gister de kou trotseerden om op een ludieke wijze aandacht te vragen voor de voorgenomen bezuinigingen op de dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Op initiatief van een groot aantal medewerkers werd binnen twee weken een Flashmob georganiseerd waarbij meer dan 200 cliënten voor NS-station Amersfoort letterlijk in ‘freeze’ gingen onder het motto: Stilstaan bij dagbesteding.

Bestuursvoorzitter Greet Prins: “De gemeentes worden de komende jaren verantwoordelijk voor de dagbesteding van ongeveer 40.000 cliënten in Nederland. Op deze overheveling wordt op voorhand al een kwart van het budget ingehouden. De uitvoeringskosten worden ook afgetrokken van het budget. Bovendien wordt met ingang van 2013 al de helft van het budget voor vervoer naar de dagbesteding wegbezuinigd. De rechten van veel cliënten in de AWBZ gaan vervallen. De vraag is hoe de gemeentes dit gaan compenseren.

Hierdoor dreigt een grote groep cliënten thuis te komen zitten, zonder zinvolle invulling van hun dag. Dit terwijl ze dankzij de dagbesteding die past bij hun individuele mogelijkheden, juist dingen kunnen doen waar ze goed in zijn. Regelmatig wordt daarbij de opstap gemaakt van arbeidsmatige dagbesteding naar een werktraject met loonwaarde. De gevolgen bij het kwijtraken van een zinvolle dagbesteding zijn: imploderen of concreet vereenzaming en vervuiling. Maar ook exploderen kan een gevolg zijn. De beïnvloedbaarheid van veel cliënten maakt ze vatbaarder voor criminaliteit”.

Flashmob
Op initiatief van een groot aantal medewerkers werd binnen twee weken een Flashmob georganiseerd waarbij meer dan 200 cliënten voor NS-station Amersfoort letterlijk in ‘freeze’ gingen onder het motto: #stilstaan bij dagbesteding. De Flashmob kunt op YouTube vinden. Of kijk op de facebookpagina van Philadelphia Zorg.

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen