Nieuws

Pilot voor brancheopleiding Assistent facilitair medewerker digitaal van start

10 juni 2020

De Academie voor Zelfstandigheid is digitaal van start gegaan met de pilot voor één van de brancheopleidingen die volop in ontwikkeling is in opdracht van het ministerie van VWS. Tijdens de pilot testen trainers alle nieuw ontwikkelde lesmaterialen. Door het coronavirus is het op dit moment niet mogelijk elkaar in een klaslokaal te treffen. Met de inzet van moderne technieken vormen de studenten samen met hun trainers een online klas.

man en vrouw lopen in opslagruimte Leerwerkplek Pluryn

Theorie online

Met de opleiding kunnen studenten straks een erkend branchediploma en/of praktijkbewijs halen, zodat ze aan de slag kunnen op een passende werkplek. Soms onbetaald, maar soms ook gewoon betaald. Studenten leren in hun eigen tempo naar uitdagend, betekenisvol werk. De opleiding duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar en start met theorie. De theorielessen gaan nu digitaal online. 

Trainster Stans Konter: “Studenten hebben zich eerder dit jaar enthousiast aangemeld voor deze nieuwe opleiding. Zij willen hun talenten kunnen uitbouwen en zich verder ontwikkelen. Ze zijn allemaal enorm gemotiveerd en grijpen deze kans met beide handen aan om ‘eindelijk’, zoals zij dat zeggen, een diploma te behalen. De studenten stonden dan ook al in de startblokken om met de opleiding te beginnen. Normaal zouden we samen fysiek in een leslokaal met de lessen starten, helaas kan dat op dit moment niet vanwege het coronavirus. De helft van de tijd gaan studenten ook stage lopen, in bijvoorbeeld onderhoud, schoonmaak, gastheer/vrouw of dienstverlening. Ook dit kan op dit moment niet plaatsvinden. Maar gelukkig zijn we nu online wel gestart met een deel van de theorielessen. Zodra de situatie het toelaat zullen de stages op locatie uitgevoerd gaan worden. 

We hebben twee klassen gemaakt van 6 en 7 studenten en twee trainers. Het is voor iedereen nieuw zo online lesgeven en les volgen, daarom geven we vier introductielessen. Hoe gaat het samenwerken online en hoe gaat het om samen de les te volgen? Het komt al geregeld voor dat een student beter weet dan ik hoe je online via het scherm zaken met elkaar kunt delen. Oftewel we leren van elkaar. We merken dat studenten de les van 2,5 uur goed volhouden en dat ook online samenwerken in kleine groepjes goed gaat. Door deze nieuwe manier van lesgeven merken wij dat deze nare periode ook iets positiefs brengt. De studenten zijn dan ook enorm blij dat de lessen zijn begonnen.”

Drie brancheopleidingen

De academie ontwikkelt, in opdracht van ministerie VWS, drie brancheopleidingen: voor assistent facilitair medewerker, assistent groenvoorziening en assistent logistiek. Deze kunnen worden afgesloten met een erkend branchediploma en/of praktijkbewijs. Het project is onderdeel van het programma Volwaardig Leven. In dit project werkt het ministerie samen met de belangenorganisatie voor en door mensen met een verstandelijke beperking LBF en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). De brancheopleidingen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met ervaringsdeskundigen en gehandicaptenzorgorganisaties. Door nauw samen te werken met de branches worden de opleidingen straks erkend door de betreffende sector, waardoor het behaalde diploma ook echt toegevoegde waarde heeft. Daarnaast sluit de opleiding aan op een MBO-entree opleiding. 

De academie spant zich in om de opleiding goed te laten aansluiten bij de mogelijkheden van haar studenten en arbeidsplekken in de praktijk. Daarom ook deze pilot waar de huidige studenten het nieuw ontwikkelde lesmateriaal testen en alles door redactieraden wordt getoetst en gecheckt. Door nauw samen te werken met de branches worden de opleidingen erkend door de betreffende sector zodat het behaalde diploma en/of praktijkbewijs ook echt waarde heeft. Studenten van de opleiding Assistent facilitair medewerker kunnen straks op vele plekken werken. 

De Academie voor Zelfstandigheid

De Academie voor Zelfstandigheid geeft mensen voor wie leren niet vanzelfsprekend is de gelegenheid hun zelfstandigheid op woon- en/of werkgebied te laten groeien. Zodat ze zelfstandiger worden en meer regie over hun eigen leven krijgen. Thuis én op het werk. Uitgaande van wat de studenten al kunnen en gebaseerd op wat ze willen, krijgen ze een individueel op maat gesneden trainingsprogramma. Een belangrijk onderdeel van het programma is het geleerde toepassen in de praktijk. Het resultaat van de training is een duurzame toename van de competenties en het probleemoplossend vermogen van de student.

Meer informatie over Academie voor Zelfstandigheid
www.academievoorzelfstandigheid.nl

Deze pagina is een onderdeel van: