Nieuws

Politieke partijen unaniem voor hulp in stemhokje voor verstandelijk beperkten

13 februari 2017

Op zaterdag 11 februari gaven tien politieke partijen op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een lichte verstandelijke beperking aan dat zij voor hulp in het stemhokje voor deze doelgroep zijn. Vorige week deed VGN , samen met MEE NL en Ieder(In), een oproep aan politici om ondersteuning in het stemhokje mogelijk te maken.

Mensen met een lichte verstandelijke beperking willen graag gebruikmaken van hun stemrecht. Voor hen is het echter vaak lastig om verkiezingsprogramma’s te begrijpen en tot een stemkeuze te komen. Ook weten zij vaak niet hoe het stemmen in een stemhokje in zijn werk gaat. Nu is het nog zo dat mensen met een verstandelijke beperking geen hulp mogen krijgen.

Kieswet aanpassen
In een brief aan politici pleit de VGN, samen met MEE NL, om de toegankelijkheid voor stemmen voor mensen met een beperking te verbeteren. Hier valt ook hulp in het stemhokje onder. Het verzoek is om de kieswet zodanig aan te passen dat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 hulp in het stemhokje mogelijk is voor cliënten met een verstandelijke beperking.

Landelijke Kiezersdag
Op de Landelijke Kiezersdag op 11 februari was hulp in het stemhokje en toegankelijkheid ook een belangrijk thema voor het politieke debat. ProDemos en MEE NL organiseerden voor de tweede maal deze dag. 150 mensen met een IQ tussen 50 en 85 leerden in workshops wat democratie is, oefenden met stemmen en kregen rondleidingen over het Binnenhof. Alle tien aanwezige partijen spraken zich unaniem uit voor hulp in het stemhokje. Aan het debat namen deel: Renske Leijten (SP), Corinne Ellemeet (GroenLinks), Sjoerd Potters (VVD), Marith Volp (PvdA), Madeleine van Toorenburg (CDA), Ingrid van Engelshoven (D66), Joëlle Gooijer-Medema (CU), Christine Teunissen (PvdD), Roelof Bisschop (SGP) en Wilma Schover (50Plus).
 
Renske Leijten wint Klip&Klaar-prijs
Na het debat werd Renske Leijten gekozen tot politicus die het meest begrijpelijk formuleert. Het SP-Kamerlid ontving daarvoor de Klip&Klaarprijs. Jade Haakman, woordvoerder Fonds Verstandelijk Gehandicapten (FVG), zat in de jury die de winnaar van de ‘Klip&Klaar-prijs’ mocht kiezen. “Renske kon goed en helder vertellen waar haar partij voor staat." Ook Yangdan en Perez, panelleden van Nederland Onbeperkt, waren aanwezig bij Nederland Onbeperkt (zie foto). Zij waren het er helemaal mee eens dat Renske Leijten de duidelijkst sprekende politicus is. De belevenissen van Yangdan en Perez zijn te volgen via facebookaccount Nederland Onbeperkt. 

Stem jij ook?
De Landelijke Kiezersdag is onderdeel van het project 'Stem jij ook?', een samenwerkingsproject van MEE NL en ProDemos om mensen met een lichte verstandelijke beperking en zwakbegaafden politiek bewust te maken en hen te leren stemmen. Andere onderdelen zijn: regionale workshops, de gratis ‘Stem-jij-ook-verkiezingskrant’ en de website www.stemjijook.nu.

Het project ‘Stem jij ook?’ is mogelijk dankzij financiële bijdragen van FVG, VGN, VSBfonds, NSGK en Fonds SPZ. Meer informatie over ‘Stem jij ook?’ en de Landelijke Kiezersdag is te vinden op www.stemjijook.nu

Ook Sien, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, deelde handige informatie en een hulpmiddel uit om mensen met een beperking te begeleiden bij hun keuze in het stemhokje.

Publiciteit
In diverse media is de afgelopen week uitgebreid aandacht geweest voor de toegankelijkheid van stemmen voor mensen met een beperking. In de bijlage vind u een media-overzicht met linkjes zodat u kunt terugkijken of -luisteren.

Onderstaande brief met de oproep om de toegankelijkheid te verbeteren voor stemmen voor mensen met een beperking is gestuurd aan minister Plasterk, de Tweede Kamer, de Kiesraad, de kwartiermaker implementatie VN-verdrag en staatsecretaris Van Rijn.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: