Nieuws

Praatplaat en video om Visie 2030 dichterbij te brengen

Leestijd: 3 minuten
26 januari 2023

De VGN heeft de praatplaat en de video 'Mag het een onsje meer zijn' ontwikkeld. Deze tools kun je gebruiken om het gesprek met zorgprofessionals en stakeholders aan te gaan over hoe zij de realisering van onze Visie 2030 elke dag een stukje dichterbij kunnen brengen.

Onze droom voor de dagbesteding

In de Visie 2030 schetst de VGN hoe haar droom voor de dagbesteding er in 2030 uitziet. Alle mensen met een beperking nemen dan deel aan ontwikkelingsgerichte activiteiten en werk midden in de maatschappij. Dit kan als iedereen samenwerkt.

Veel zorgaanbieders en gemeenten zijn hier mee bezig en er worden al goede voorbeelden gedeeld. Maar hoe ga je in gesprek met zorgprofessionals en stakeholders over de vraag wat zij kunnen bijdragen om deze droom elke dag een stukje dichterbij te brengen? Vanuit het principe ‘groot denken, klein doen’ is er vaak al veel mogelijk. Maar hoe start je deze dialoog? Hiervoor heeft de VGN de video en de praatplaat 'Mag het een onsje meer zijn laten ontwikkelen.

Mensen met een beperking aan het woord

In het filmpje geven mensen met een beperking aan waarom ontwikkelingsgerichte activiteiten en werk voor hen zo belangrijk zijn. Ze vertellen wat hun droom is en waar zij graag naar toe willen werken. Maar ook waar ze nu al trots op zijn en wat ze al hebben bereikt dankzij de inzet van de zorgprofessionals die hun hierin ondersteunen. En deze zorgprofessionals geven aan welke ‘onsje meer’ zij in de weegschaal leggen om de volgende stap te kunnen zetten.

Ga het gesprek aan

De doelen uit de Visie 2030 worden breed onderschreven in de gehandicaptenzorg. Maar het is voor zorgprofessionals in de waan van de dag soms moeilijk om met nieuwe ogen te kijken naar hun cliënten en nieuwe kansen of mogelijkheden te zien en deze samen te verkennen. Want dan is er vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht. Met vele kleine stapjes kom je heel ver. Het zijn juist de kleine dingen dit mensen op weg helpen naar een passende werk- of leerplek.

De video en de praatplaat zijn bedoeld als vertrekpunt voor een continue dialoog over wat wel mogelijk is om de Visie 2030 een stukje dichterbij te brengen.  Elke reis begint met een open gesprek en de eerste stap.

Over de praatplaat

De praatplaat kun je gebruiken als leidraad voor het gesprek over wat je zelf en wat je als team of organisatie kunt doen om zo'n werk- of leerplek te realiseren. Dat mogen zeker ook kleine stappen zijn die jullie nu al kunnen zetten.  

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn