Nieuws

Praktijkvoorbeeld: eigen norm brandveiligheid bij HVO-Querido

21 juli 2016

'We vinden dat al onze cliënten recht hebben op dezelfde hoge mate van veiligheid. Dat kunnen we met wet- en regelgeving niet garanderen, dus hebben we een eigen norm gesteld.' Aan het woord is Jan van Haaster, arbo-coördinator bij HVO-Querido, een instelling voor geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang.

'Sommige van onze panden vallen volgens het Bouwbesluit onder de eisen van een gebouw met gezondheidszorgfunctie, andere hebben het label woongebouw. Maar alleen het volgen van die voorschriften zorgt niet voor voldoende veiligheid. Als je werkt met een kwetsbare doelgroep, moet je meer doen. We hebben een eigen norm opgesteld, gebaseerd op een risico-inventarisatie en -taxatie. Daardoor scoren onze gebouwen 10 tot soms zelfs 40 procent boven de wettelijke norm.'

Lees hier verder over de aanpak van brandveiligheid bij HVO-Querido.

De Zorg Brandveilig

Het praktijkvoorbeeld van brandveiligheidsbeleid bij HVO-Querido is één van de praktijkvoorbeelden die is beschreven in het kader van het programma De Zorg Brandveilig. Dit is een programma van ActiZ, GGZ Nederland, NFU, NVZ en de VGN, verenigd in de Brancheorganisatie Zorg (BoZ), en Brandweer Nederland. In 'De Zorg Brandveilig' staat de omslag centraal van een regelgerichte aanpak op brandveiligheid naar een risicogestuurde aanpak.

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten en kennisproducten die in De Zorg Brandveilig wordt ontwikkeld? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Redactie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: