Nieuws

Première ‘Ada’ gevolgd door inspirerende talkshow

26 mei 2021

De film ‘Ada’, over een erotische dienstverlener die fysieke liefde geeft aan mensen met een beperking, ging op 25 mei in Leeuwarden in première. De eerste vertoning was meteen de aftrap van een ‘impactweek’ waarin de film vijf dagen lang voorafgaat aan een talkshow waarin vanuit verschillende invalshoeken wordt gepraat over het thema. De eerste talkshow, met een rol voor de VGN, was veelbelovend…

Still uit Ada3.jpeg
Een fragment uit 'Ada': de dienstverlener kalmeert een cliënt met een gedragsstoornis onder de douche.

De film fungeert als een prima opwarmer, die praten over een complex en soms delicaat onderwerp vergemakkelijkt. ‘Ada’ neemt de kijker mee naar de praktijk van de sekswerker en toont wat een werkdag de hoofdpersoon brengt, wat de inspanning voor haar betekent en wat haar werk teweegbrengt bij haar cliënten, voor wie ze vol overgave zorg draagt. Passie, intimiteit en complexe begeleiding wisselen elkaar af tijdens soms intense scenes.

Volle talkshow

Genoeg stof voor Catherine Keyl, die de talkshows presenteert. Tijdens de eerste aflevering sprak ze met ervaringsdeskundigen, oud minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, hoofdrolspeler Birgit Welink, regisseur en initiatiefnemer Fabian Jansen, Jenny Koenders van bemiddelingsorganisatie SAR en VGN-beleidsdeskundige Jos Noordover.

Noordover pleitte voor meer onderzoek naar effecten van sekswerk in de sector en kreeg daar gehoor voor. Brink vertelde over de ontwikkelingen met betrekking tot dit thema in Den Haag en nam als CDA-er opmerkelijk fel stelling tegen de ambitie van christelijke partijen om prostitutie strafbaar te gaan stellen. “De politiek dreigt veel te kort door de bocht te gaan. We leren hier met elkaar heel veel over dit onderwerp. Dit moet leiden tot een nóg krachtiger lobby, eerst op centraal landelijk niveau, daarna via decentrale overheden, zoals gemeenten.”

Daarmee was meteen een brug geslagen naar de financiering van erotische dienstverlening. Die kwam de eerste talkshow-avond al uitgebreid ter sprake. Deze invalshoek zal in de loop van de week zeker terugkeren, als ook de opleiders, de zorgaanbieders en de politiek zullen deelnemen aan de talkshows.

Intimiteit én zorg

Ook de balans tussen behoefte aan intimiteit en zorg kwam aan de orde. Jenny Koenders kwam met een indrukwekkend voorbeeld, toen ze vertelde over een cliënt die al een euthanasieverklaring had klaarliggen om te worden ingezet, toen de optie ‘erotische dienstverlening’ voorbij kwam. Dat gaf een dermate grote impuls aan het welzijn van de cliënt dat de onherroepelijke wilsverklaring van tafel ging…

Topje ijsberg

Het voorbeeld markeerde de emotie die tijdens de talkshow soms vrijkwam. Met name de ervaringsdeskundigen onderstreepten de grote betekenis van goed georganiseerd sekswerk en braken een lans voor betaalbaarheid en met name ook toegankelijkheid. Vooral omdat nu nog slechts ongeveer 1.500 à 2.000 mensen met een beperking gebruik maken van deze dienstverlening, een topje van de ijsberg. Opschaling is zeer gewenst, omdat dit het welzijnsniveau van veel mensen met een beperking aanzienlijk vergroot en de druk op de zorg verlaagt. Medicatieafname, terugdringing van eenzaamheid en beperking van gedragsstoornissen werden genoemd als concrete voorbeelden.

De première van ‘Ada’ met de aftrap van de talkshows maakte in ieder geval veel energie vrij onder verschillende betrokkenen. Nog het treffendst vol vuur vanuit zijn rolstoel onder woorden gebracht door ervaringsdeskundige Vincent Ohlrichs: 'Over dit onderwerp moet de Nederlandse samenleving niet zo spastisch doen! Laat dat maar aan mij over.'

Meer informatie

De film Ada is tot en met 29 mei 2021 online te bekijken door een ticket (van drie euro) te kopen op de website van stadsschouwburg De Harmonie. Op de dag van de filmvertoning wordt een link toegestuurd. Aansluitend kan gratis worden meegekeken naar de talkshow.

Dit artikel is onderdeel van een serie verhalen over seksualiteit, erotiek en intimiteit voor mensen met een beperking. Al deze verhalen lees je op onze speciale campagne-pagina.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven