Nieuws

Radioshow zet Wajongers in spotlight

27 februari 2014

'Wat Nou, Wajong!' heet de radioshow die vanaf maart werkgevers gaat uitdagen méér Wajongers in dienst te nemen.

De show is te horen bij werken.fm, het onlineradiostation voor werkgevers en werkzoekenden. Voormalig recruiter Martijn Smit begon de zender twee jaar geleden om banen te creëren voor Wajongers en andere groepen die buitengesloten worden door de arbeidsmarkt.

De boodschap van Martijn aan werkgevers is kort en krachtig: 'Een échte vent heeft 5% in z'n tent'. Daarmee doelt hij op het aandeel Wajongers, en anderen die op afstand van de arbeidsmarkt staan, op de loonlijst. Werken.fm zelf voldoet ruimschoots aan die norm. Van de vijftien vaste medewerkers heeft het gros een vorm van autisme. Martijn: "Radio maken is lopendebandwerk. Stukjes interview en muziek aan elkaar plakken. Heel geschikt dus voor mensen met autisme. En dan is het leuker om hier als dj of producer aan de lopende band te zitten, dan elders zakjes te plakken."

Indianenverhalen

De Wajong-show is volgens Martijn nodig, omdat deze groep op de arbeidsmarkt 'slecht wordt bediend' en er allerlei indianenverhalen over hen de ronde doen. Dus gaan de Wajongers Richard Koning (autisme) en Mark de Groot (lengte 1.35 meter) er in hun wekelijkse show alles aan doen om dat beeld bij te stellen. De ervaringsdeskundigen bespreken met werkgevers wat er allemaal bij komt kijken om met Wajongers te werken. Richard (24): "Mijn advies: zoek je talenten en denk niet in beperkingen. Ik ben graficus, maar liep vast bij een drukkerij. Hier begon ik met techniek en monteren. Presenteren is een nieuwe stap. Ik werd naar Leiden CS gestuurd om interviews te doen. Heel eng, maar het hielp me wel sterker in m'n schoenen te staan."

25 banen in aanbieding

Voor Wajongers is het programma zeker ook het beluisteren waard. Al was het alleen maar omdat een werkgever maar liefst 25 banen voor Wajongers 'in de aanbieding heeft' en kandidaten daarvoor via de show geworven gaan worden.

Net als beide presentatoren heeft ook Martijn directe betrokkenheid bij het onderwerp. "Ik ben zelf ook een Wajonger, alleen bestond die term toen nog niet. Ik was gewoon een druk kind, want ik heb ADHD tot je erbij neervalt."

www.werken.fm