Nieuws

Samen spelen en elkaar spelenderwijs versterken

28 juli 2016

Kinderen met én zonder beperking die samen spelen, samen eten, samen plezier maken en samen meedoen aan activiteiten. Kinderopvang Samen Spelen in Wyck en Kinderbehandelcentrum (KBC) De Grummelkes van Radar, laten zien dat dit kan! Sinds 1 maart is een groep van het KBC gevestigd bij Samen Spelen. Het gaat om 5 kinderen met een licht verstandelijke beperking met problemen op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling

John Swelsen, hoofd KBC De Grummelkes: “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de maatschappelijke beweging waarbij mensen met een beperking zo goed mogelijk meedoen in de samenleving. Het is Radar’s visie om kinderen zoveel mogelijk te ondersteunen in de eigen omgeving. Hierdoor kunnen zij in contact komen en blijven met buurt- en klasgenootjes, is er meer contact tussen ouders en wordt het netwerk groter.  Bij Samen Spelen werken wij net zoals in het KBC aan de ontwikkeldoelen van de kinderen; behandelingen en therapieën lopen gewoon door. Dat gebeurt in een speciale parallelgroep. Daarnaast zijn er volop momenten waarop zij met de kinderen van de kinderopvang kunnen spelen en meedoen aan gezamenlijke activiteiten.”

 Contact met andere kinderen

Mariska van Sintfiet is moeder van Dylano uit de Grummelkes groep. Zij juicht het initiatief toe. “Wij zijn vooraf goed geïnformeerd door KBC De Grummelkes en waren heel blij dat deze mogelijkheid zich voordeed. Vooral het contact met andere kinderen vinden wij belangrijk. Dylano is vijf en een half en gaat heel graag naar school. Via de iPad krijgen wij dagelijks mee wat hij de hele dag doet en meemaakt. Het is erg leuk dat de verschillende groepen samen dingen ondernemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld samen paaseieren gezocht. Dylano heeft ervan genoten.”

 Kinderen leren van elkaar

Begeleidster Patricia Dohmen is enthousiast. “We hadden verwacht dat de kinderen misschien even moesten wennen aan de nieuwe locatie, maar dat viel reuze mee. Het nieuwe speelgoed werd direct uitgeprobeerd en de kennismaking met de peuters van Samen Spelen ging prima. De kinderen van de parallelgroep kunnen zich optrekken aan de peuters van Samen Spelen die leren om te gaan met kinderen die speciale zorg nodig hebben. “Deze samenwerking met KBC De Grummelkes sluit perfect aan op ons motto ‘Samen Spelen, Samen Delen’,” aldus Janine Schell, eigenaar Samen Spelen. “De kinderen leren van elkaar en krijgen meer begrip voor elkaar. De peuters van Samen Spelen en de parallelgroep zien elkaar vooral bij het buiten spelen. Dat samen spelen verloopt heel natuurlijk. Ook de begeleiders weten elkaar te vinden en beschouwen elkaar als collega’s. De stagiaires organiseren elke week een gezamenlijke activiteit voor de kinderen van beide groepen.” 

Samen aan tafel

De Grummelkes groep komt ook in contact met BSO-kinderen. “Ook dat gaat uitstekend,” aldus Janine. “Op vrijdagen lunchen alle groepen samen en zitten de kinderen gezamenlijk aan tafel. Dat is een gezellige boel. Na het eten spelen de kinderen samen. Het is mooi om te zien dat de BSO-kinderen de Grummelkes helpen in het spel of hoe ze met bepaald speelgoed, zoals Kapla, moeten omgaan. In de meivakantie zijn beide groepen samen naar Fun Valley geweest, dat was voor iedereen een geweldig uitstapje. Deze samenwerking is winst voor iedereen,” vindt Janine. “Niet alleen de kinderen leren van elkaar, ook begeleiders steken dingen van elkaar op en versterken elkaar.”   

Deze pagina is een onderdeel van: