Samenwerken aan werk voor mensen met een beperking
Op 16 januari 2025 vindt het commissiedebat over de Participatiewet plaats in de Tweede Kamer. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vraagt hierin aandacht voor het verbeteren van kansen en ondersteuning voor mensen met een beperking. Wij geloven dat iedereen onbeperkt mee moet kunnen doen in onze samenleving. Daarom pleiten we voor concrete maatregelen die bijdragen aan talentontwikkeling, inclusie en een soepele overgang naar werk.
Waar vragen we aandacht voor?
1. Maak praktijkleren toegankelijk
Ieder jaar verlaten zo’n 1.600 jongeren met een beperking het speciaal voortgezet onderwijs met het uitstroomprofiel dagbesteding. Veel van deze jongeren zijn nog niet klaar met leren, maar passen niet binnen het reguliere beroepsonderwijs. Hierdoor vallen ze vaak tussen wal en schip. Met erkende praktijkgerichte leertrajecten op maat zoals de brancheopleidingen kunnen zij wél werknemers- en vakvaardigheden leren. Als opstap naar een passende werkplek. Deze opleidingen kunnen echter niet alleen uit de dagbestedingsmiddelen gefinancierd worden.
Daarom pleit de VGN ervoor dat de subsidieregeling praktijkleren en de SLIM-regeling wordt opengesteld voor mensen met een dagbestedingsindicatie, zodat ook zij een erkende opleiding op maat kunnen volgen.
2. Investeer in betekenisvolle participatie
Het is positief dat bij de uitwerking van Spoor 2 van de Participatiewet aandacht wordt besteed aan mensen die vanwege hun beperking nog geen betaald werk kunnen verrichten. Deze mensen willen en kunnen op hun eigen manier bijdragen aan de samenleving, vooral als hun individuele talenten en wensen centraal staan.
Voorbeelden hiervan zijn mensen met een beperking die vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld sportkantines, verpleeghuizen of bij het onderhouden van tuinen van ouderen. Ook zijn er steeds meer dagbestedingsplekken en leerplekken bij bedrijven, die fungeren als een waardevolle opstap naar betaald werk.
De VGN vraagt daarom om meer aandacht en ondersteuning voor deze groep. Samenwerking tussen zorgorganisaties, bedrijven, sociaal ontwikkelbedrijven en maatschappelijke initiatieven is hierbij essentieel. Alleen door samen te werken kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen hun potentieel benutten en een betekenisvolle plek in de samenleving vinden.
3. Maak werk lonend
Veel mensen met een beperking kunnen slechts een paar dagen per week werken. Hierdoor blijven zij vaak afhankelijk van een uitkering. Wij pleiten voor een ruimhartige vrijlatingsregeling, zodat zij bij betaald werk daadwerkelijk meer financiële ruimte krijgen.
4. Faciliteer de regionale samenwerking
Mensen met een beperking ervaren het navigeren door wetten zoals de Jeugdwet, Wmo, Wlz, Wajong en de Participatiewet als een complexe en uitdagende route. Het voelt vaak als een klim met steile treden en onzekere bruggen. Daarom moet het eenvoudiger worden om te switchen tussen deze regelingen.
De VGN benadrukt het belang van samenwerking in de regio. Uit het landelijke programma ‘Simpel Switchen’ blijkt dat betere samenwerking tussen gemeenten, UWV, bedrijfsleven en andere instanties kansen creëert. Wij pleiten ervoor om in elk regionaal werkcentrum een ‘Simpel Switchen Tafel’ in te richten. Hier kunnen professionals uit verschillende organisaties samenwerken om de overstap voor mensen met een beperking soepeler te maken.
Samen bouwen aan een inclusieve samenleving
Met deze plannen wil de VGN een samenleving dichterbij brengen waarin iedereen, ongeacht beperking, een eerlijke kans krijgt om talenten te benutten en actief deel te nemen. We roepen de Tweede Kamer op om deze initiatieven te ondersteunen