Nieuws

SDW biedt jongeren ondersteuning bij opbouw nieuw leven

20 december 2012

De Brabantse gehandicaptenzorgaanbieder SDW biedt sinds kort Intensieve Personal Coaching voor jongeren van 17 tot 35 jaar met een licht verstandelijke beperking die het risico lopen dakloos te worden of dit al zijn. Gedurende een periode van twintig weken wordt de jongere intensief begeleid en ondersteund bij zijn of haar opbouw naar een nieuw leven.

Om dit nieuwe leven op te bouwen werkt de jongere met behulp van een gekwalificeerde coach aan bijvoorbeeld eigen onderdak, een geschikt netwerk om op terug te kunnen vallen, een legaal inkomen, werk of opleiding en een passende vrijetijdsbesteding.

Aanzet tot actie
“Het Intensieve Personal Coaching-traject zet de jongere aan tot actie”, legt unitleider Anita van Achterberg uit. “De coaches verkrijgen snel en direct veel informatie van de jongere. De jongere voelt hierdoor direct dat het om hem of haar gaat, dat er naar hem of haar geluisterd wordt.”

Op zoek naar een vaste woonplek
Jeroen volgt sinds enkele weken het traject. “Met mijn coach heb ik een levenslijn gemaakt. Hierdoor weet ik nu eindelijk waar ik naar toe wil. Ik heb zelf mijn doelen uitgekozen en werk met hulp van mijn coach hier hard aan. Zo zijn we op zoek naar een vaste woonplek. Ik verblijf nu bij kennissen, maar kan hier niet lang blijven. Ook zijn we sollicitatiegesprekken aan het oefenen, omdat ik graag wil werken. Eerder werd ik nog wel eens boos tijdens dit soort gesprekken, omdat ik niet altijd alles gelijk begrijp, al die moeilijke woorden. Nu weet ik hoe het wel moet. Voor het eerst heb ik het idee dat het ook echt gaat lukken.”

Leven op de rit
De werkwijze van Intensieve Personal Coaching past bij de ontwikkelingen in de zorg. “We geven de jongere in die twintig weken goede handvatten om zelfstandig goed te kunnen leven”, zegt unitleider Anita van Achterberg. “We zorgen er ook voor dat de jongere een netwerk opbouwt, waar hij of zij op terug kan vallen. De coaches nemen de jongere geen verantwoordelijkheden uit handen, maar ondersteunen hem of haar juist bij het nemen van die verantwoordelijkheden. Zodat de jongere na het traject van twintig weken zijn leven op de rit heeft en weet hoe hij dit zo moet houden.”

Meer informatie
WMeer informatie over Intensieve Personal Coaching? Neem dan contact op met Startpunt via startpunt@sdwzorg.nl of tel. 088-25 93 010. Zie ook www.sdwzorg.nl.