Nieuws

Serie als ‘online platform’ brengt wereld van brussen in beeld

06 juni 2017

Iris Hogendoorn (23) is filmmaker en brus. Dat wil zeggen: broer/zus van iemand met een beperking, in haar geval een broer met een verstandelijke beperking. Haar autobiografische film ‘Mijn kleine grote broer’ ging vorig jaar in première en kreeg internationale erkenning. Dat bracht Iris op het idee om een serie te maken die is bedoeld voor herkenning en erkenning van Brussen. Ze won de sympathie van Philadelphia voor haar serie en probeert meer aanbieders te interesseren voor participatie, om de serie te kunnen financieren. 

“We willen dat de serie gaat bijdragen aan de ondersteuning van jonge en oudere brussen,” vertelt Iris. “Daarnaast willen we ‘onzichtbare’ brussen een stem geven, door hen in de serie verhalen te laten vertellen. Zo ontstaat een inkijkje in het leven van een brus. Brussen zullen sneller worden begrepen en zullen op hun beurt sneller de durf hebben om het gesprek aan de te gaan over dit onderwerp. Ze komen er achter dat ze niet alleen staan.”

Zorgzaam

Inmiddels heeft Iris een goed beeld van wat ze wil gaan doen en haar voorstel uitgewerkt. De serie zal gaan bestaan uit acht afleveringen van ongeveer tien minuten. De jonge Fien speelt de hoofdrol. Ze groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer Mees. Fien groeit anders op dan haar vriendjes en vriendinnetjes en vindt dit niet altijd leuk. Alhoewel zij haar broer vaak achter het behang kan plakken, heeft ze veel zorgen over hem. Ze cijfert zichzelf altijd weg om Mees te helpen. 

Contact

Om de serie gerealiseerd te krijgen, is de medewerking van meerdere zorgaanbieders nodig. Het is de bedoeling om de serie onder andere te vertonen via online kanalen. Verder zijn er plannen voor de bouw van een (online) platform voor brussen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de compagnon van Iris, Charlotte Spronk: featherfilmproductions@gmail.com of met Philadelphia zorg: am.flier@philadelphia.nl.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven