Nieuws

Speciale aandacht voor gehandicaptenzorg tijdens congres 'Niet Roken en de Zorg'

27 oktober 2023

Op 30 november 2023 is het congres '(Niet) Roken en de Zorg'. Een belangrijke bijeenkomst met als thema 'een cultuuromslag naar rookvrij'. Binnen de langdurige zorg verloopt de beweging naar rookvrij op een andere manier en in een ander tempo dan bij bijvoorbeeld de ziekenhuiszorg. Daarom is er tijdens het congres ook bijzondere aandacht voor de ouderen- en gehandicaptenzorg.

congres rookvrij puzzelstukjes met handen

Fundamentele verandering

De gehandicaptenzorg staat voor een grote uitdaging: in het Nationaal Preventieakkoord _is vastgelegd dat de gehele zorgsector in 2030 volledig rookvrij moet zijn. Hoewel veel zorgorganisaties al druk bezig zijn met deze transformatie, is er nog veel werk te verrichten. Wat we nodig hebben, is een fundamentele verandering in onze benadering van roken binnen de zorg. Op 30 november vindt het congres ‘(Niet) Roken en de zorg’ plaats in de Flint in Amersfoort. Het thema is de cultuuromslag naar een rookvrije zorg.

Rookvrije Zorg Congres 2023

Tijdens dit congres worden inspirerende praktijkvoorbeelden gepresenteerd om zorgprofessionals te motiveren en te stimuleren om rookvrije zorg te omarmen. Deelnemers krijgen handvatten om rookvrije zorg binnen hun teams te bespreken en effectieve stopadviezen te geven. Het congres begint en eindigt met plenaire sessies, maar biedt ook de vrijheid om te kiezen uit een gevarieerd programma-aanbod, waardoor elke deelnemer een persoonlijke en inspirerende ervaring kan verwachten.

Diverse workshops voor zorgprofessionals

Rookvrije zorg is een doel dat collectieve inspanningen vereist. Dit congres verwelkomt een breed scala aan zorgprofessionals, variërend van verpleegkundigen tot zorgbestuurders. De workshops richten zich op zowel beleidsmatige aspecten als praktische toepassingen.

Bij de organisatie van het congres hebben de aanjagers van het programma Samen Rookvrij (van ActiZ en de VGN) gezorgd dat er voldoende aandacht wordt besteed aan de langdurige zorg. Zij hebben tijdens het congres ook een rol in het programma, daarom is deze bijeenkomst bij uitstek geschikt voor mensen uit de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Meer informatie

Meer informatie over het volledige programma is beschikbaar via congresnietrokenendezorg.nl. Het evenement wordt mogelijk gemaakt door een unieke samenwerking tussen vooraanstaande organisaties, waaronder ActiZ, VGN, Trimbos-instituut, RookStopZorg, NVZ, NFU, de Nederlandse ggz, Verslavingskunde Nederland, BVKZ en FLZ.

Aanmelden

Ben je werkzaam in de zorg en benieuwd naar het belang van rookvrije zorg? Wil je leren hoe je dit implementeert in jouw organisatie? En hoe je effectieve stopadviezen kunt geven zonder veel tijdsinvestering? Meld je dan aan voor het congres '(Niet) Roken en de Zorg' op 30 november 2023 in Theater Flint, Amersfoort. Registreren kan via deze link. Samen streven we naar een gezondere en rookvrije toekomst in de zorg.

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit