Nieuws

'Stem jij ook?' brengt politiek en mensen met beperking dichter bij elkaar

Op 19 maart 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Iedere Nederlander boven de 18 jaar mag stemmen. Ook mensen met een licht verstandelijke beperking. Toch zijn velen van hen zich vaak niet bewust dat ze - net als elke andere burger - deel kunnen nemen aan democratische besluitvorming. Daarom hebben MEE Nederland, Ieder(In) en ProDemos het initiatief genomen om onder de noemer 'Stem jij ook?' mensen met een licht verstandelijke beperking en de lokale politiek dichter bij elkaar te brengen.

Met landelijk ontwikkelde materialen zoals de website www.stemjijook.nu, workshops en een verkiezingskrant worden lokale organisaties en (zorg)instellingen gefaciliteerd om zelf voorlichting, workshops, discussies en debatten te organiseren voor mensen met een licht verstandelijke beperking en voor de lokale politiek.  

Gemeenten kunnen op een laagdrempelige manier kennismaken met een voor hen relatief nieuwe doelgroep. Met de invoering van de nieuwe Wmo per 1 januari 2015, worden gemeenten verantwoordelijk voor een groot deel van de mensen met een licht verstandelijke beperking. Ruim tien procent van de kiesgerechtigden heeft een licht verstandelijke beperking of is moeilijk lerend. De gemeenteraadsverkiezingen zijn een mooi moment om elkaar beter te leren kennen. Mensen met een licht verstandelijke beperking worden voorgelicht over hoe de gemeenteraad werkt, waarom stemmen belangrijk is en hoe je kunt stemmen. Gemeentelijke politici leren over mensen met een licht verstandelijke beperking door met hen het gesprek te voeren en in discussie te gaan over voor hen belangrijke onderwerpen. In het hele land worden verschillende activiteiten georganiseerd.

'Stem jij ook?' is financieel mede mogelijk gemaakt door Stichting SPZ, Fonds verstandelijk Gehandicapten, VGN en MEE Nederland.