Nieuws

Stemmen met een licht verstandelijke beperking: video en infographic

01 februari 2022

Samen met de ervaringsdeskundigen van het LFB gingen Zorgbelang Inclusief en Movisie op zoek naar manieren om de politieke betrokkenheid van mensen met een lichtverstandelijke beperking te versterken. Het resultaat: een video waarin ervaringsdeskundigen vertellen waarom zij het belangrijk vinden om te stemmen, hoe je uitzoekt welke partij bij je past en hoe je een keus maakt.

De video is hierboven te bekijken.

Samen met de ervaringsdeskundigen is de video 'Ga stemmen' gemaakt waarin ervaringsdeskundigen vertellen waarom je moet stemmen, juist ook als je een licht verstandelijke beperking hebt.

Leernetwerk met ervaringsdeskundigen

Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Voor de 1,1 miljoen Nederlanders met een lichtverstandelijke beperking (LVB) zijn de verkiezingen en stemmen soms best ingewikkeld.  Mensen met een LVB participeren dan ook minder in beleid en politiek dan andere inwoners. Daardoor kunnen ze niet genoeg invloed uitoefenen op belangrijke zaken in het leven en de hulp en ondersteuning die ze ontvangen.  Zorgbelang Inclusief en Movisie organiseerden daarom een leernetwerk met ervaringsdeskundigen en gemeenten. Want als je wilt weten hoe mensen met een lvb meer mee kunnen doen met politiek en beleid, kun je ze dat het beste zelf vragen.

De video komt voort uit het traject ‘Meer zeggenschap voor mensen met een licht verstandelijke beperking’. Lees het volledige rapport en/of de samenvatting in begrijpelijke taal over het traject hier.  

Infographic

Meer weten? In de infographic staan tips nog een keer voor je op een rijtje. Download hier de infographic.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen