Nieuws

Stemmen is voor iedereen

08 februari 2018

‘Ik word altijd zenuwachtig van de rij’, zegt Wouter als antwoord op de vraag of hij stemmen moeilijk vindt. Wouter is een cliënt van Ipse de Bruggen, een zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. ProDemos en Stichting Leerzelfonline geven cliënten van Ipse de Bruggen op 8 februari uitleg over de rol van de gemeenteraad en tips hoe ze hun stem kunnen bepalen. Tijdens de workshop leren de cliënten via de leermodule hoewerktstemmen.nl hoe je voorbereid op 21 maart naar het stemhokje gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen. De cliënten zijn best een beetje gespannen.

‘Ook vind ik het stembiljet onduidelijk en ook zo groot’, aldus Wouter. Om het voor de cliënten minder spannend te maken oefenen zij daarom het stemmen via de nieuwe online module en gaan ze proefstemmen in een heus stemhokje. In de online module worden moeilijke woorden op een eenvoudige manier uitgelegd. De teksten worden voorgelezen zodat cliënten van bijvoorbeeld Ipse de Bruggen en mensen die niet kunnen lezen of schrijven, ook gebruik kunnen maken van de module.

Kelly vindt de vragen op de gewone stemwijzer vaak heel lastig. ‘Dan vraag ik of mijn moeder mij helpt.’ ProDemos ontwikkelde het programma ‘Stem jij ook?’ speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking zoals Kelly. Met een aangepaste verkiezingskrant en de website stemjijook.nu organiseert ProDemos in samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties zo’n veertig bijeenkomsten in het land. Op deze manier worden mensen met een lichte verstandelijke beperking wegwijs gemaakt in het stembureau en uitleg hoe je kiest uit alle informatie van de verschillende partijen.

Enthousiast over de leermodules
Ipse de Bruggen gaat met haar cliënten aan de slag met ‘Stem jij ook?’’ en ‘Hoewerktstemmen.nl’ om voor hen de voorspelbaarheid van het stemproces te vergroten. De begeleiders ondersteunen hen waar nodig. ‘Ieder mens boven de 18 jaar heeft stemrecht,’ vertelt Corry Baak, zorgcoach. ‘Maar voor onze cliënten is dat niet altijd eenvoudig. Daarom zijn we enthousiast over de leermodules. Zo kunnen onze cliënten met de ondersteuning die zij nodig hebben een eigen keuze maken. Dat past binnen de visie van Ipse de Bruggen. Cliënten zoveel als mogelijk de regie laten nemen.’ De cliënten reageerden na de workshop heel positief. ‘Ik heb veel geleerd vandaag. Nu weet ik wat ik moet doen in het stemhokje’, aldus Cherisse.

Het NOS-journaal was ook aanwezig en maakte het artikel 'Mensen met beperking moeten zoals iedere Nederlander kunnen stemmen' met een filmpje van de workshop, hier te bekijken

Ook Omroep West maakte een reportage over de manier waarop  cliënten van Ipse de Bruggen voorlichting krijgen over het stemmen, hier te zien 

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: